Болката в черния дроб може да приеме няколко форми. Повечето хора я чувстват като тъпо, пулсиращо усещане в горната дясна част на корема. Но може да се почувства и като пробождащо усещане, което спира дъха ви.

 

Понякога тази болка е придружена от подуване, а в някои случаи се усеща като излъчена (ирадиираща) болка в гърба или дясната лопатка.


 

Черният дроб превръща хранителните вещества в продукти, от които тялото ни се нуждае, за да функционира правилно. Той също така е и детоксикиращ орган.

 

Когато почувствате болка, която идва от черния дроб, това е сигнал, че в тялото ви се случва нещо, на което трябва да обърнете внимание.

 

Възможните причини и свързаните с тях състояния за чернодробна болка включват:

 

•    Прекомерена консумация на алкохол;
•    Хепатит;
•    Мастна чернодробна болест (стеатоза);
•    Цироза;
•    Синдром на Рей;
•    Хемохроматоза;
•    Рак на черния дроб

 

Чернодробните заболявания не са рядко срещани и необичайни състояния. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), приблизително 3,9% възрастни американци са диагностицирани с чернодробно заболяване.

 

Хепатитът, чернодробната стеатоза и прекомерената консумация на алкохол са най-честите причини за проблеми с черния дроб. 

 

В някои случаи болка, локализирана в горната дясна част на корема, може да се дължи на патология в жлъчния мехур, панкреаса или бъбреците. Необходима е консултация с лекар, за да се открие нейният първоизточник.

 

Работата на черния дроб е да детоксикира и да спомогне отделянето на отпадните продукти от организма и също така да преработи приетите хранителни вещества. Ако той е засегнат от определено заболяване, тези процеси не се извършват ефективно. Това означава, че тялото ви ще реагира, като покаже признаци на токсичност.

 

При проблеми с черния дроб, има симптоми, които обикновено съпътстват болката. Те могат

да включват:

 

•    Умора;
•    Пожълтяване на кожата или склерите на очите (жълтеница);
•    Оток на краката и глезените;
•    Сърбеж по кожата;
•    Загуба на апетит

 

Ако изпитвате болки в областта на черния дроб сутрин след обилно хранене или след прием на голямо количество алкохол, приемайте много вода. Опитайте се да избягвате прием на мазни или тежки храни в продължение на няколко дни и се старайте да стоите изправени. По този начин не упражнявате напрежение върху черния дроб. Ако болката продължава повече от няколко часа, е необходимо да посетите лекар.

 

При наличие на гадене, световъртеж или халюцинации във връзка с болка в черния дроб, може да се наложи да потърсите спешна медицинска помощ.

 

Лечението на чернодробна болка ще зависи от това, което я причинява. Лечението на чернодробно заболяване вероятно ще започне с промяна в стила на хранене и начина на живот.

 

Черният дроб е един от малкото органи в тялото, който може да се възстанови и регенерира. 

 

Изследванията върху черния дроб на мишките показват, че диета с твърде ниско съдържание на протеин води до значително намаляване на обема на органа, но след като се добави адекватен протеин обратно към диетата, е възможно възстановяване на нормалната чернодробна функция.

 

Други промени в начина на живот като отслабване и понижаван на холестерола, също оказват благоприятно влияние върху функцията му.

 

Много от пациентите, които съобщават за болка в черния дроб, се изкушават да посегнат към болкоуспокояващо без рецепта като ацетаминофен. Това обаче е грешна стъпка. Една от функцията на черния дроб е да филтрира токсините и приема на ацетаминофен само ще утежни симптомите.  

Болката в черния дроб често сигнализира за сериозен проблем в тялото ви и не е нещо, което може да бъде игнорирано. Необходимо е да разговаряте с вашият лекуващ лекар, за да обсъдите подходящ начин на действие и лечение.