Въпреки че коремът е разделен на четири основни квадранта, пъпът трудно може да бъде поставен в един определен. В резултат на това болката около пъпа може да се усеща и като болка в долния десен или ляв квадрант. Болката около пъпа може да бъде причинена от различни проблеми сред околните структури или храносмилателната система.

 

Общи характеристики на болката около пъпа:


 

Периумбиликалната болка сама по себе си не е заболяване, тя е само резултат от различни основни причини. Болката, която се усеща около пъпа, може да бъде различна като вид, итензитет и продължителност в зависимост от причината и цялостното състояние на организма.


В допълнение към болката, свързаните с нея симптоми могат да включват:

  • Треска;
  • Болка, която се премества в дясната част на корема;
  • Подуване на корема;
  • Промяна или загуба на апетит;
  • Гадене или повръщане;
  • Диария;
  • Запек;
  • Затруднено отделяне на газовe;
  • Болка, която се засилва при движение.

Какви са причините за болката около пъпа?

Инфекциозни причини
Инфекция или възпаление на органите в долната част на корема може да причини болка. Възпаление на апендиксът, или апендицит, е много често срещана причина.
Апендиксът е малка структура, свързана с дебелото черво, намираща се в долния десен ъгъл на корема. Апендицитът е изключително често срещан, като се появява при около пет до 10 процента от хората в определен момент от живота им. Симптоми могат да се появят и при инфекция на пикочните пътища.
 

Автоимунни причини
Състояния, които засягат предимно стомашно-чревния тракт (възпалителни заболявания на червата), могат да доведат до болка и други симптоми.
 

Обструктивни причини

Херния, запушване на тънките черва и пр.

 

Храносмилателни причини
Киселината, която стомахът отделя за смилане на храната, може да раздразни компонентите на храносмилателния тракт, включително областта около пъпа. Газовете, намиращи се в целия храносмилателен тракт, също могат да причинят преходна болка и дискомфорт.
 

Нарушено храносмилане (диспепсия)
Лошото храносмилане не е заболяване, а съвкупност от много често срещани симптоми.
Нарушено храносмилане, което продължава повече от две седмици и не реагира на стандартни лечения, може да показва по-сериозно състояние.
 

Остър гастрит
Когато са нарушени защитните механизми на стомаха, могат да възникнат редица проблеми – от лошо храносмилане до смъртоносни кървящи язви. Гастритът е обобщаващ термин за един от най-често срещаните проблеми - възпаление на лигавицата на стомаха.
 

Вирусна инфекция
Вирусните инфекции може да са причина за болки, тежка диария, понякога с повръщане, треска и повишена температура.
Лечението се състои от вливане на течности, в тежки случаи дори постъпване в болница. Антибиотиците не помагат на вирусните инфекции, защото действат само срещу бактерии.
Най-добрият начин за превенция е честото и старателно миене на ръцете, както и миенето на играчки и повърхности, когато е възможно. 
 

Язва
Представлява остър или хроничен дефект (лезия) на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. който причинява болка след хранене или на гладно и крие риск от сериозни усложнения.
Основни симптоми: умора, гадене, загуба на апетит, умерена коремна болка, спазми.
 

Инфекция на жлъчния мехур (холецистит)
Инфекция на жлъчния мехур, наричана още холецистит, означава, че е налице бактериална инфекция на жлъчния мехур със или без наличие на конкременти.
Жлъчният мехур е малък орган, който съхранява жлъчката, която помага за смилането на мазнините. Ако нещо блокира изтичането на жлъчката от жлъчния мехур - камъни, увреждане на жлъчните пътища или тумори в жлъчния мехур, жлъчката се застоява и в нея се размножават бактерии, което води до инфектиране на жлъчния мехур.
Симптомите включват повишена температура, втрисане, болката обикновено е вдясно от пъпа, десен горен квадрант, излъчваща се към дясното рамо; и понякога гадене и повръщане.
Нелекуваният холецистит може да доведе до спукване на жлъчния мехур, което може да бъде животозастрашаващо.
 

Остър панкреатит
Острият панкреатит представлява възпаление на панкреаса, който създава и освобождава инсулин и глюкагон, за да поддържа стабилни нивата на захарта в кръвта. Той също така създава ензимите, които смилат храната в тънките черва. Когато тези ензими се активират още в панкреаса, те смилат самия орган, причинявайки силни болки, възпаление, гадене с повръщан, повишена температура и редица други усложнения.

 

Лечение

Острият панкреатит е на трето място сред заболяванията на органи от коремната кухина, изискващи спешни мерки в хирургична клиника. Първото и второто място са за апендицита и холецистита в остра форма. Лечението започва с обезболяващи препарати.
Пациентът не приема никаква храна: лечението продължава с глад, а храненето е парентерално; стомашното съдържимо се аспирира, въвеждат се антиациди и инхибитори на протонната помпа.

 

Референции:

https://www.buoyhealth.com/learn/pain-around-belly-utton;

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319931#:~:text=Constipation%20can%20cause%20belly%20button%20pain%2C%20but%20it,upper%20abdomen%2C%20radiating%20to%20the%20belly%20button%20area.