Какво представлява болестта на Стил при възрастните?

Болестта на Стил при възрастни е рядко системно възпалително нарушение с неизяснен произход, което се характеризира с треска, обрив и болки в ставите.


Някои хора имат само един или два епизода от болестта на Стил при възрастни. При други хора състоянието продължава или се повтаря. Болестта може да се появи или изчезне внезапно и никога да не се връне. В някои случаи може да има само един епизод. В други случаи епизодът може да не се повтори с години, или може да има няколко епизода в рамките на няколко месеца.Това възпаление може да увреди засегнатите стави, особено при китките.

Какви са симптомите на болестта на Стил при възрастните?

Повечето хора с болест на Стил имат комбинация от следните симптоми:

  • Всекидневни епизоди на треска от поне 39ᵒ C за една седмица или повече. Треската обикновено достига пик в късния следобед или рано вечерта. Може да има два пика на треска всеки ден, като температурата се връща в нормата между тях.
  • Розов обрив и сърбеж може да се появят и да изчезнат заедно с треска. Обривът обикновено се появява по тялото, ръцете или краката.
  • Възпаленото гърло е един от първите симптоми на болестта на Стил при възрастни.
  • Увеличени лимфни възли на шията също може да се наблюдават.
  • Ставите, особено при коленете и китките, могат да бъдат схванати, болезнени и възпалени. Могат да се появят болки в глезените, лактите, ръцете и раменете. Дискомфортът в ставите обикновено продължава поне две седмици.
  • Мускулната болка обикновено се появява и отшумява с треската, но болката може да бъде достатъчно тежка, за да наруши ежедневните дейности на засегнатите.

Признаците и симптомите на това разстройство могат да имитират тези на други състояния, включително лупус, лимфом, ревматични заболявания и др.


Какви са причините и рисковите фактори за болестта на Стил при възрастни?

Не е изяснено какво причинява болестта на Стил при възрастни. Някои учени подозират, че състоянието може да бъде предизвикано от вирусна или бактериална инфекция.


Възрастта е основният рисков фактор за болестта на Стил, като пиковете на заболеваемостта са два: веднъж от 15 до 25 години и отново от 36 до 46 години. Мъжете и жените са еднакво изложени на риск от развитието на болестта.

 

Какви са усложненията при болестта на Стил при възрастните?

Повечето усложнения от болестта на Стил при възрастните възникват от хронично възпаление на органи и стави.


Хроничното възпаление може да доведе до прогресивно ставно увреждане. Най-често засегнатите стави са на коленете и китките, но и тези на врата, краката, пръстите, както и тазобедрените стави, но много по-рядко.

  • Болестта на Стил при възрастните може да доведе до перикардит или миокардит.
  • Възпалението може да предизвика натрупване на течност, която да затрудни дишането на белите дробове.
  • Рядко, но потенциално фатално усложнение на болестта на Стил може да предизвика високи нива на триглицериди и нарушена чернодробна функция.


Какво е лечението за болестта на Стил при възрастните?

Лечението на болестта на Стил включва нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, антиревматични лекарства за контрол на температурата, артрита и системните нарушения на болестта. Лечението с нестероидни противовъзпалителни средства често не е достатъчно, затова за терапията се използват и системни кортикостероиди.