Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване, което може да се открие в целия стомашно-чревен тракт - от устата до дебелото черво. По-често възпалението засяга червата - илеума (края на тънкото черво) и началото на дебелото черво. За първи път е описано през 1932 година от д-р Бърил Крон.

 

Едни от рисковите фактори за развитието на това състояние са:


  • Възраст - може да се развие на всяка възраст, но обикновено засяга хората между 15 и 30 години.
  • Раса - най-често това са бялата раса и хората от Източна Европа.
  • Фамилна обремененост - установено е, че на всеки 5 болни 1 има член от семейството със същото заболяване.
  • Тютюнопушене - цигарите увеличават риска от развитие на болест на Крон, както и на рак.
  • Нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства - те не водят до развитие на болестта, но дразнят лигавицата и влошават заболяването.
  • Местожителството - данните сочат, че хората, живеещи в градски условия или на места, където има развита индустриализация, са по-склонни към развитие на заболяването.

Точната причина за възникването на болестта не е ясна все още. Предполага се, че тя има автоимунна генеза. Това означава, че когато организмът се бори срещу микроорганизъм, попаднал в тялото, имунната система прави хиперреакция и насочва антителата си към клетки от гастроинтестиналния тракт.

 

Болестта на Крон засяга чревната стена по цялата й дебелина, а възпалителните участъци са отделени от нормална тъкан. Болестните прояви могат да са от леки до доста тежки. Обикновено се развиват постепенно, но могат да възникнат и изведнъж. Възможно е също така да има периоди на ремисия, когато пациентът е напълно здрав и няма никакви оплаквания.

 

В активния стадий се срещат следните клинични прояви: дългопродължаваща диария, повишена телесна температура (не е много висока, но постоянна), умора, коремни болки, които може да са съпроводени с гадене и повръщане, кървене (кръвта може да се забележи като ярко червена в изпражненията или като по-тъмна, премесена с тях.

 

Може да се наблюдава и окултно кървене или още скрито кървене, язвички в устната кухина, които са също така силно болезнени, намален апетит и загуба на тегло (коремната болка, както и възпалителната реакция в червата могат да засегнат и апетита и абсорбирането на важните хранителни вещества).

 

Възможно е на аналното отвърстие да се развие фистула (аномален канал), която би затруднила дефекацията. Други клинични прояви могат да бъдат още възпаления на кожата, очите, сухожилията, черния дроб, жлъчния мехур. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Болестта на Крон може да доведе до редица усложнения, като стеноза на чревния лумен, чревна непроходимост, язви по целия храносмилателен тракт, фистули, анални фисури (болезнено разкъсване на повърностния слой на аналния канал), рак на дебелото черво (болестта на Крон се смята за рисков фактор за развитието на това заболяване) и др.

 

За да се постави диагнозата, е необходимо да се направят изследвания на кръвта, както и ендоскопско изследване с вземане на материал за биопсия.

 

Лечението на болестта включва прием на кортикостероиди, които имат противовъзпалително действие, имуносупресори, които намаляват имунната реакция (тук се крие и рискът от други заболявания), по преценка могат да се назначат и антибиотици.

 

От голямо значение за лечението е и начинът на живот на пациента. Той трябва да открие кои хранителни продукти засилват оплакванията му и кои -не. Така например млечените продукти е хубаво да бъдат изключени от диетата, защото могат да засилят диарията.

 

Ако заболяването е засегнало тънкото черво, е възможно пациентът да не може да усвоява нормално мазнините и те да засилят диарията. Затова е хубаво да се избягват маслата, маргарините, пържени ястия и мазни сосове. Хубаво е също така да се избягват продуктите, богати на фибри. Порциите трябва да са малки и на често.

 

Задължително е да се спре пушенето. Стресът също е много важен фактор, който влошава състоянието, затова всеки болен трябва да се постарае да го избягва.