Болестта на Крон е вид възпалително заболяване на червата. В световен мащаб около 1 милион души страдат от това заболяване.

 

Въпреки значителния напредък в третирането на заболяването през последните три десетилетия, все още няма налично лечение. Изследователите не са сигурни как започва, кой е най-вероятно да го развие или как най-добре да бъде управлявано заболяването.


 

Болестта на Крон може да засегне всеки един отдел от храносмилателния тракт от устната кухина до ануса, но най-често се наблюдава в тънките черва и колона.

 

Все още не е напълно ясно какво води до появата на болестта на Крон, но някои фактори като имунна система, генетична предразположеност и околна среда могат да повишат риска.

 

До 20% от хората, страдащи от Крон също имат родител, дете, брат или сестра с болестта.

 

Според проучване от 2012 г. някои неща могат да повлияят тежестта на симптомите, те включват:

  • Тютюнопушене;
  • Възраст;
  • Продължителност на заболяването

 

Хората, страдащи от Крон, са по-склонни да развият чревни инфекции предизвикани от бактерии, вируси, паразитин или микози. Това може значително да повлияе върху тежестта на симптомите и да създаде усложнения.

 

Симптомите на болестта на Крон често се развиват постепенно. Някои прояви могат да се влошат с течение на времето. Най-ранните симптоми на заболяването включват: диария, коремни спазми, кръв в изпражненията, треска, умора, загуба на апетит, отслабване, чувство на недоизхождане.

 

В някои случаи е възможно тези симптоми да се объркат със симптомите на друго състояние като хранително отравяне, стомашен вирус или алергия.

 

Но за разлика от тези състояния, при болестта на Крон, симптомите не изчезват с течение на времето, дори напротив - може да се задълбочат и да станат по-обезпокоителни. Такива симптоми са перианална фистула, която причинява болка и дренаж близо до ануса, възпаление на ставите и кожата, задух и лесна умора поради анемия.

 

Ранното откриване и поставянето на правилна диагноза може да ви помогне да избегнете тежки усложнения и да ви позволи да започнете лечението по-рано.

 

Понастоящем няма етиологично лечение за заболяването, но болестта на Крон може да бъде добре контролирана с подходяща симптоматична терапия.

 

Съществуват разнообразни възможности за лечение, които могат да намалят тежестта и честотата на симптомите.

 

Обикновено се използват медикаменти против диария и противовъзпалителни средства. По-модерните опции включват биологични препарати, които използват имунната система на организма за лечение на болестта.

 

Противовъзпалителните лекарства често са първите медикаменти на избор, които се използват за лечение на заболяването. Обикновено се прилагат при леки симптоми с редки обостряния на заболяването.

 

Друг вид медикамент на избор са кортикостероидите. Те се прилагат при по-тежки случаи, но трябва да се приемат само за кратко време.

 

Свръхактивната имунна система причинява възпалението, което води до клиничната изява на заболяването.

 

Лекарствата, които влияят на имунната система, наречени имуномодулатори, могат да намалят възпалителния отговор и да ограничат реакцията на организма.

 

Много лекари смятат, че антибиотиците могат да помогнат в контрола на част от симптомите и някои от възможните причини за това.

 

Например антибиотичните медикаменти намаляват дренажа и скъсяват периода на оздравяване при формирани фистули (необичайни връзки между тъканите, които болестта на Крон може да причини). 

 

Също така унищожават чуждите бактерии, които биха могли да допринесат за възпаление или инфекция.