Фелиноза най-често се наблюдава при лица, които съобщават за скорошно одраскване или ухапване от котка. Засяга предимно деца, както и лица с компрометиран имунитет – например ХИВ-позитивни. Като всяко инфекциозно заболяване, към които се числи и фелинозата, причината е болестотворен микроорганизъм. В случая става дума за грам-отрицателна пръчица – Bartonella henselae. Освен изтощената имунна система, улеснение за навлизането на бартонелата представляват различни нарушения на кожната повърхност и лигавиците – рани, травми, разкъсвания, както и различни лезии, вследствие на дерматологични заболявания.

 

Какви са симптомите, които изграждат клиничната картина?


Първоначално, вследствие от навлизането на микроорганизмите в кожата, на самото място, представляващо входна врата се получава т.нар. папула – надигната овална лезия (нарича се още „първичен афект”). Постепенно тя се изменя и се изпълва с гноевидна течност, превръщайки се в пустула. След няколко дни повърхността на пустулата се разкъсва и на нейно място остава малка язва в кожата. Възможно е този първичен афект да не бъде забелязан, като известно време след появата му общото състояние се влошава. Засегнатото лице чувства отпадналост, температурата на тялото също се покачва, като е възможно да достигне стойности от 39-40 градуса. Възможно е да се усещат болки по ставите и мускулите, както и да е на лице главоболие.

 

Лесно това състояние може да бъде сбъркано с обикновена вирусна инфекция. След няколко дни до 2-3 седмици най-близко разполагащите се до първичния афект лимфни възли се увеличават и стават болезнени. Кожата над тях също може да реагира и да придобие червено-ливидна оцветка. Обикновено това се случва, когато в лимфните възли започне процес на нагнояване. В някои случаи се образува канал (фистула), който свързва вътрешността на лимфния възел с повърхността на кожата. През него е възможно да излезе насъбралата се гной и по този начин възпалителният процес постепенно да утихне. Освен изброените промени по кожата при някои лица се наблюдават и обриви, които могат да наподобяват различни дерматози, както и някои инфекциозни заболявания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как се поставя диагнозата?

На първо място е точната анамнеза затова дали е имало близък контакт с котка и по-конкретно одраскване или ухапване, за което пациентът да си спомня. По този начин се изключват и голяма част от евентуалните диференциални диагнози. А такива са – сифилис, някои паразитни заболявания – токсоплазмоза, както и инфекциозната мононуклеоза. Освен това не са за пренебрегване кожната форма на тунеркулоза, както и някои банални вирусни и бактериални инфекции. От кръвната картина на лице е намаляване броя на белите кръвни клетки, но при започване процес на събиране на гной в засегнатите лимфни възли - левкоцитите повишават своя брой (левкоцитоза).

 

В какво се състои лечението?

На първа линия от медикаментозната терапия е антибактериалното лечение – антибиотик. От значение е да се подбере такъв антибиотик, към който микроорганизмите да бъдат чувствителни. Най-акуратно той може да бъде избран след микробиологично изследване, към което се пуска и антибиограма. Опитът показва, че заболяването се подобрява след терапия с еритромицин и тетрациклин. Освен това на пациентите се дават симптоматични средства, за облекчаване на състоянието – при повишена температура и главоболие, съответно антипиретик и обезболяващо. По отношение на лимфните възли, които са засегнати, ако не се образува фистула, през която гноевидното съдържимо да излезе, то се прави пункция. Тя представлява установяване на отвор, през който гнойното съдържимо да се аспирира.