Болестта на Бюргер е системно заболяване, което засяга предимно млади мъже. В литературата е известно още като облитериращ тромбангиит. Състоянието се провокира от прекарани травмени увреди или измръзване на долните крайници. Тютюнопушенето също е силен провокиращ фактор. Обикновено започва развитие на атеросклероза в млада възраст и до 45-50-годишна възраст хората с наследствена обремененост развиват болестта на Бюргер.

 

Патогенетичната характеристика на заболяването гласи засягане на периферните артериални и венозни кръвоносни съдове. Най-лесно се засягат съдовете на долните крайници, които имат колекторна роля, предвид изправения стоеж на тялото в по-голямата част от времето. Предвид факта, че заболяването има известна вродена генеза, автоимунният процес се развива много бавно. Постепенно се получава стесняване в лумена на съдовете, което нарушава трофиката и венозния дренаж на кръвта от долните крайници.


 

Каква е клиничната картина на заболяването?

Заболяването има бавно начало и развитие. Луменът на кръвоносните съдове се стеснява бавно и постепенно, докато не се предизвика пълна обструкция и запушване на хранещия съд. Заболяването има прогресивен характер. Обхваща по мало-калибрените съдове и постепенно засяга и големите артериални съдове на крайниците.

NEWS_MORE_BOX

 

Клиничната картина е много характерна и драматична. Започва се с леки болки в крайниците, които прогресират до накуцване и нарушаване на способността за придвижване със засегнатия крайник. Постепенно кожата посинява и губи нормалната си телесна температура. Това от своя страна води до появата на силни болки при легнало положение и поява на гангрена. Гангрената е състояние, при което започва некроза на тъканите, които са загубили своето кръвоснабдяване.

 

Сред провокиращите фактори може да се отбележат и уврежданията на черен дроб, сърце, бъбреци и очи. Засягат се най-вече съдовете в областта на подбедрицата. Започва с постепенно посиняване на пръстите на краката, което прогресира нагоре до капачката. Кожата става суха и ливидна, и загубва своя тургор. Понякога се развива тежка локална некроза - гангрена, която изисква частична ампутация на пръст или на цялата подбедрица.

 

 

Болестта на Бюргер най-общо протича в две клинични форми - остра и хронична. Острата форма се развива за няколко дни и се среща предимно при млади хора. От параклиниката при такива болни се вижда силноизразена левкоцитоза и септична телесна температура. Хроничната форма се развива на периоди от изостряне и ремисия.

 

Болните споделят за субективно усещане, което наподобява лазене на мравки по краката, тръпнене, загуба на сетивност, нарушени движения в ставите, поява на исхемични зони по крайниците, ливидност и мускулна слабост, която прогресира във времето напред. Болестта може да има достатъчно дълъг период на развитие и да достигне до пълна и трайно засягане на двата крайника в период от 10-15 години.

 

Какво лечение се прилага?

Лечението на болестта на Бюргер е както симптоматична, така и етиологична. Трябва да бъдат премахнати провокиращите фактори за проява на заболяването и да се започне терапевтично-диетичен режим, който да редуцира нивото на телесни мазнини в тялото. Към медикаментозната терапия може да се отбележат статини, които да уравновесят липидния профил на пострадалото лице. Също така към терапията се назначават антикоагуланти, които премахват вероятността от тромбоза на долните крайници. В комплексната лекарствена схема може да се добавят нестероидни аналгетици и противовъзпалителни средства.

 

Оперативното лечение при болестта на Бюргер е по-особено. Прилага се симпатектомия - тоест премахване на четири симпатикови възела, което води до съдоразширяване на колатералните артериални съдове в крайниците.

 

Като профилактични мерки, специалистите препоръчват да се избягва излагането на директен студен вятър или да си киснат крайниците и ръцете дълго време в студена вода. Също така е важно да се преустанови тютюнопушенето и да се приемат някои вазодилатиращи билки, като прополис и други хомеопатични средства.