Какво представлява биопсията на пикочния мехур?

Биопсията на пикочния мехур е диагностична процедура, при която се взимат клетки или тъкан от пикочния мехур, за лабораторно изследване. Биопсията обикновено включва използването на тръба с камера, която преминава през уретрата (каналът, през който се изхвърля урината от тялото).


Защо се прави биопсия на пикочния мехур?


Препоръчва се биопсия на пикочния мехур при подозрения, че симптомите на пациента могат да бъдат причинени от рак на пикочния мехур. Симптомите на рак на пикочния мехур включват:

 • Кръв в урината;
 • Често уриниране;
 • Болезнено уриниране;
 • Болки в кръста

Тези симптоми могат да бъдат причинени и от други състояния, като например инфекция. Биопсия се прави, ако лекарят силно подозира рак или открие рак чрез други, по-малко инвазивни изследвания.

 

Назначават се и изследвания на урината и някои образни тестове, като рентгенография или компютърна томография, преди процедурата. Тези изследвания помагат да се определи дали има образувание на пикочния мехур. Образното изследване не може да даде информация дали образуванието е злокачествено. Това може да бъде определено само чрез биопсична проба, която трябва да се изследва под микроскоп.


Какви са рисковете от биопсия на пикочния мехур?

Всички медицински процедури, които включват отстраняване на тъкан, излагат пациента на известен риск от кървене и инфекция.


След биопсията на пикочния мехур може пациентът да има кръв или кръвни съсиреци в урината. Това обикновено продължава два или три дни след процедурата. Пиенето на много течности помага за изхвърлянето им от организма.


Възможно е също да се почувства парене при уриниране. То се лекува най-добре с лекарства за облекчаване на болката без рецепта. Лекарят може да предпише и по-силни болкоуспокояващи, ако пациентът има нужда.


Каква е подготоката за биопсия на пикочния мехур?

Преди биопсията лекарят трябва да снеме анамнеза (медицинска история) и да направи физикален преглед. Лекарят трябва да бъде информиран за всички лекарства, които приема пациентът, включително лекарства без рецепта, лекарства с рецепта и хранителни добавки.


Пациентът трябва да избягва течности за определен период от време преди процедурата. Трябва да се спазват всички инструкции, които лекарят дава на пациента. Преди биопсията, пациентът се облича в болнично облекло, лекарят също ще помоли пациента да уринира преди процедурата.


Как се извършва биопсия на пикочния мехур?

Процедурата обикновено продължава от 15 до 30 минути. Биопсията може да се направи в лекарски кабинет или в болница. Първо пациентът трябва да седне на специален стол, в наклонено положение. Лекарят почиства уретрата и прилага локално обезболяващо средство или обезболяващ крем.


По време на процедурата се използва цистоскоп. Това е малка тръба с камера, която се вкарва в уретрата. При мъжете отворът на уретрата се намира на върха на пениса. При жените се намира точно над вагиналния отвор.


През цистоскопа се вкарва физиологичен разтвор, за да напълни пикочния мехур. Може да се почувства нужда от уриниране, което е нормално. Лекарят пита пациента какво чувства, това помага да се определи причината за симптомите.


След като пикочния мехур се напълни с вода или физиологичен разтвор, вече може да се инспектира стената на пикочния мехур. По време на тази инспекция се използва специален инструмент на цистоскопа, за да се отстрани малко парче тъкан от стената на пикочния мехур, която трябва да бъде изследвана. Това може да причини лека болка. Възможно е също да се почувства и лека болка, когато инструментът бъде премахнат.


Какво може да показват резултатите при биопсия на пикочния мехур?

Обикновено отнема няколко дни, за да бъдат готови резултатите. При наличие на рак на пикочния мехур, биопсията помага да се определят две неща:

 • Инвазивност - колко дълбоко ракът е прогресирал в стената на пикочния мехур;
 • Клас - до каква степен раковите клетки изглеждат като здравите клетки на пикочния мехур

Когато лекарят знае класа и инвазивността на рака, той може да планира по-добре лечението.
Не всички нарушения в пикочния мехур са свързани с рак. Ако биопсията не показва рак, тя може да помогне да се определи дали друго състояние не причинява симптомите, като например:

 • Инфекция;
 • Кисти;
 • Язви;
 • Дивертикули на пикочния мехур

Трябва да се потърси лекар при наличие на кръв в урината три дни след процедурата. Трябва също да се потърси медицинска помощ при:

 • Усещане за парене при уриниране след втория ден от процедурата;
 • Треска;
 • Втрисане;
 • Мътна урина;
 • Неприятна миризма на урина;
 • Големи кръвни съсиреци в урината;
 • Нови болки в кръста

Не бива да се прави секс в продължение на две седмици след биопсията. Трябва да се пият много течности и да се избягва тежката физическа дейност в продължение на 24 часа след биопсията на пикочния мехур.

 

Библиография:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Cystoscopy and ureteroscopy
Healthline. Bladder Biopsy