Безвкусният диабет е рядко срещано заболяване. Когато пациентът се оплаква от постоянна жажда и чести позиви по малка нужда, състоянието обикновено се свързва със захарен диабет. При безвкусния диабет не се открива високо ниво на кръвна захар.

 

Връзката: хипоталамус - хипофиза
Хипоталамусът е област в мозъка, която представлява център на сложна система за контрол на ендокринните функции на организма. Хипоталамусът осъществява контрола върху дейността на цялата ендокринна система.

Отделя няколко хормони, в това число и антидиуретичен хормон (АРХ), който стига до задния дял на хипофизата – също жлеза с вътрешна секреция, която се намира в мозъка в близост до хипоталамуса. Там АРХ се натрупва, след което се отделя в кръвта. Чрез кръвообращението попада в бъбреците. Това води до ресорбция на вече филтрираните течности.  


Действие на антидиуретичния хормон
Този хормон регулира водния баланс и осмотичния състав на течностите в организма. От него зависи съотношението на осмотичното налягане в тъканите (т.е. междутъканната течност) и кръвоносните съдове. Появята на дисбаланс между тях има сериозни последствия – организмът спира да функционира.  При повишено осмотично налягане на плазмата в кръвта организмът я разрежда с течност, което води до усещане за жажда и повишаване на секрецията на АДХ. Под негово въздействие се осъществява ресорбция на водата в каналчетата на бъбреците, като същевременно се намалява отделянето на количеството урина.

 


Какво е това безвкусен диабет?
Безвкусният диабет е заболяване, което се провокира от дефицит на АДХ или недостатъчност при усвояването му от организма. Тъй като АДХ недостига, течностите в бъбреците не се абсорбират повторно, а се отделят с урината, което предизвиква жажда и голям обем отделяна урина.

Безвкусният диабет може да бъде идиопатичен (причината не може да бъде установена), симптоматичен и нефрогенен.
 

Причини за проявите на безвкусния диабет
Идиопатичният безвкусен диабет е с наследствен характер. При него е нарушен синтезът на АДХ.
Симптоматичният безвкусен диабет се появява на фона на друго заболяване. Най-често, заради туморни образувания в мозъка, след боледуване от туберкулозен менингоенцефалит или черепно-мозъчна травма, които също водят до нарушения в синтеза на АДХ.

Нефрогенният безвкусен диабет е сравнително рядко наследствено заболяване с фамилен характер. Характерно за него е нарушена чувствителност на бъбреците към АДХ, при нормални стойности на хормона.


Признаци на безвкусния диабет
При безвкусния диабет бъбреците отделят голямо количество урина, но в нея има ограничено количество на соли и други вещества. Затова жаждата и отделянето на голямо количество урина са първите признаци на безвкусния диабет. За ориентир на денонощие се отделят от 2 до 20 литра урина. През нощта се налага често прекъсване на съня – това от своя страна води до хронична умора и невроза.

Болният приема огромни количества течности, като предпочита хладните. Кожата е суха, отделянето на слюнка и пот са понижени. Понижен е и апетитът. В по-напреднал стадий се наблюдава рязко отслабване, обезводняване, главоболие и повръщане.  

Следващият етап се характеризира с усложнения на вътрешните органи – учестено сърцебиене, нарушен сърдечен ритъм, понижено кръвно налягане, неврологични нарушения.


Диагностика на безвкусния диабет
Заболяването се определя по описание на симптомите – жажда, голям обем отделена урина, както и по показателите на лабораторни и рентгенови изследвания.
 

Провеждат се изследвания за установяване на причината за дефицит на АДХ – магнитен резонанс на мозъка, при което може да се установи наличие на туморно образувание.
 

 

Лечение на безвкусния диабет
При симптоматичния безвкусен диабет първо трябва да се отстрани първопричината за заболяването, например новообразувание. Провежда се общоукрепващо лечение, тъй като болният е изтощен и заместителна терапия, с дезмопресин или адиуретин. Предписват се и лекарства, стимулиращи секрецията на АДХ.

Диетичният режим ограничава приема на белтъчни храни, тъй като бъбреците при заболяването са натоварени. Въглехидрати и мазнини могат да се поемат колкото е необходимо. Набляга се на плодовете и зеленчуците. За погасяване на жаждата могат да се приемат сокове, фрешове, компоти.

Важно! Безвкусният диабет най-често се оказва признак за друго заболяване. Усилията на специалистите трябва да са сериозно насочени към установяването му.