Пигментните невуси или познати още като бенки представляват доброкачествени образувания на кожата, които могат да бъдат вродени или придобити след раждането. По-често се появяват през детството и се увеличават по брой по време на пубертета. Според някои автори 90% от невусите са налице до 25-годишна възраст.
 
Бенките могат да се появят по всяка една част от тялото, но най-често се локализират по лицето и торса. Те се характеризират с рязко ограничени граници, могат да варират както по цвят, така и по-размери и форма. Най-често са кръгли и леко надигнати, с мека консистенция при допир, а в някои случаи могат да бъдат покрити с по-груби косми (дермални невуси).
 
Значение за „израждането” на пигментните невуси в кожен рак има генетичната предразположеност, някои хормонални промени, често травмиране на бенката, особено когато е в участък на кожата с повишено триене. Един от основните външни фактори, които имат роля в генезата на кожния рак са ултравиолетовите лъчи. Прониквайки в клетките те увреждат ДНК и по този начин се създава предпоставка за дисплазия (болестно изменение) на клетките. 
 

Кои изменения на пигментните невуси могат да представляват опасност?

Най-често бенките са еднородни по структура, цвят и релеф. Обикновено те са с окръглена форма, без данни за асиметрия. При появя на промяна в границите им, нарастване в страни и загуба на симетрия е необходима консултацията с дерматолог.
 
Докато при бенките границите са по-категорично очертани, то при наличието на малигнен процес краищата им се „размиват” и формата им се променя. Обикновено пигментните невуси имат ясни и равни ръбове, докато при кожния рак може да има изпъкнали или вдлъбнати участъци, с и без наличието на ерозии или язви, които да секретират кръвениста материя.
 
Цветът на бенките може да варира от жълт, светло или тъмно кафяв до черен. Характерен белег за злокачественост е промяната в цвета, появата на полета с по-тъмен цвят или избледняване в някакъв участък от бенката. Освен това е възможно и прорастване на злокачествените клетки дълбоко в дермата и появата на сивкав оттенък близо до бенката.
NEWS_MORE_BOX
 
Бенките се различават по големина, размерът им може да варира между по малки от милиметър до 1-2 см., а по-рядко и по-големи. За гранична стойност по отношение на доброкачественост на кожното образувание се приемат стойности от 6 мм. Сигнал за преминаване към злокачествен процес е промяна в големината на бенката – нейното нарастване.
 
Като по-общ критерий се разглежда така наречената „еволюция” на бенката. В случаите, в които се наблюдава наличието на изменения в нейната структура, цвят, размери е необходима своевременната консултация с дерматолог, който да прецени необходимостта от премахване на пигментния невус.
 
Други симптоми са появата на зачервяване около бенката, което е белег за възпалителна реакция. Освен това сигнал появата на субективни усещания – парене, болка, сърбеж, мравучкане  също са притеснителен признак. Освен в хоризонтална посока (на повърхността), при наличието на злокачествен процес клетките могат да прорастват и във вертикална посока (в дълбочина). Нарастването в дълбочина може да забави откриването на промени и съответно да бъде затруднено навременното поставяне на диагноза.
 
За диагнозата има значение изчерпателната анамнеза за настъпили промени, които засегнатото лице е забелязало. Освен това за обективизиране на наличието на злокачествени изменения се прави дерматоскопия. Тя представлява метод, чрез който се прави по-детайлно оглеждане на повърхностните слоеве и съответно има отношение към навременната диагностика и профилактика на кожния рак.
 
Основно значение има профилактиката – при съмнителни промени и фамилна обремененост е необходимо редовното посещение на дерматолог, който да следи състоянието. Освен това се препоръчва ежемесечен преглед за наличието на някакви изменения чрез оглед на кожата.
 
При преценяване на необходимостта се прави отстранване на някои от невусите, с цел профилактиране на кожния рак. Ексцизия се препоръчва и на тези бенки, които се намират на участъци от кожата с повишено триене, натиск или травми. Като най-сигурен метод се използва изрязването до „здраво”, но в някои клиники се прилага още лазерно премахване, както и третирането с течен азот, но при тях съществува вероятността само за частично отстраняване.