1. Какво представлява белодробното сърце?

Белодробното сърце (кор пулмонале) е медицинско състояние, обусловено от повишеното налягане в белодробните кръвоносни съдове – белодробна хипертония, или масивен пулмонален емболизъм. Характеризира се с настъпване на десностранни сърдечни изменения, особено в дясната камера (вентрикул). При хроничните случаи предоминираща е хипертрофията (разрастването) на дясната камера, докато при острите – дилатация (разширяване) на камерата.

Ако бъде оставено да прогресира без лечение, състоянието може да доведе до десностранна сърдечна недостатъчност и смърт.
 

2. Как се развива белодробното сърце?


Няколко различни патогенетични механизма могат да доведат до белодробна хипертония, и съответно – до белодробно сърце. За да бъде класифицирано като кор пулмонале, състоянието трябва да бъде обусловено от анамолии в белодробната циркулация, системните дефекти не се класифицират като белодробно сърце. Двата основни подлежащи механизма са васкуларни промени и вазоконстрикция.

Пулмоналната вазоконстрикция поради алвеоларна хипоксия или повишена киселинност на кръвта може да доведе до белодробна хипертензия, която, ако е достатъчно тежка, на свой ред може да предизвика белодробно сърце.

Анатомичните васкуларни изменения при емфизем, интерстициално белодробно заболяване, респираторен дистрес синдром обикновено са свързани с хронични измеkeния, и съответно – хронично белодробно сърце.

Етиологията може да бъде свързана и с повишен вискозитет на кръвта при полицитемия вера, сърповидноклетъчна анемия; увеличен белодробен кръвоток и др. Състоянието може да бъде и идиопатично, т.е. да не е обусловено от друго заболяване.
 

3. Какви са симптомите на белодробното сърце?


Симптоматиката зависи от стадия на болестта. В ранните стадии, заболяването най-често е безсимптомно. С напредването му се появяват комбинация от следните симптоми: умора, тахипнея (ускорено дишане), свиркащо дишане, хронична влажна кашлица. Стенокардна болка, рефрактерна на нитратно лечение, е индикатор за кор пулмонале. Хемоптизата (кръвохрак) настъпва след разкъсване на белодробна артерия.

NEWS_MORE_BOXВ напредналите стадии може да се появят симптоми на хепатална конгестия – анорексия, неразположение и жълтеница. На този етап е възможно пациентът да припада при физическо натоварване, поради невъзможността сърцето да изпомпва достатъчно кръв към тялото и мозъка при увеличено натоварване. Налице са и цианоза (посиняване) и оток на тъканите.