Белодробната тромбемболия е спешно медицинско състояние, което изисква бързи мерки. Не разпознаването на ранните признаци в повечето случаи завършва с летален изход.

 

Белодробната тромбемболия се дължи на обструкция на белодробна артерия или трункус пулмоналис. Симптоматиката може силно да варира, но преди да се стигне до нея е важно да се обърне внимание на предшестващите състояния, както и да се подхожда предпазливо при травми.


 

Белодробната тромбемболия не е заболяване, а по-скоро спешно състояние, дължащо се на предхождащи заболявания и травми. Тя се дължи на частичната или пълна обструкция на белодробна артерия или трункус пулмоналис от тромб.

 

Симптоматиката може силно да варира в зависимост от степента на обструкция. Най-често предхождащата причина за белодробната тромбемболия е дълбока венозна тромбоза на долните крайници, при която нестабилен фрагмент от тромб се откъсва. Чрез кръвообращението достига до белодробните артерии и ги запушва в различна степен. Състоянието може да се дължи и на тромбоза не само на долните крайници, но това е най-честият случай. 

 

Друга честа причина за белодробната тромбемболия са травми и постоперативни състояния – затова при всеки един дискомфорт след инцидент или операция трябва да се има предвид белодробната тромбемболия като дифенциална диагноза.

 

Симптоматиката силно варира в зависимост от степента на обструкция – централен симптом най-често е гръдната болка и/или дискомфот, които могат да се засилват при усилия, кашляне, прегърбване, хранене и др.

 

Болката се влошава при физически усилия, но не отминава при почивка. 

 

Диспнеата е другият централен симптом (задух), като се появява внезапно и често се засилва при физически усилия.

 

Още симптоми:

 • Тахипнеа (>16 вдишвания в минута);
 • Кашлица, понякога съчетана с хемоптое (кръвохрак);
 • Промени в съзнанието – от замайване до синкоп;
 • Хрипове при белодробна аускултация;
 • Тахикардия;
 • Силно изпотяване;
 • Треска;
 • По-силно акцентиран втори сърдечен тон при аускултация, болка в корема, треска, аритмии и др. 


При голям брой от случаите обструкцията на белодробните артерии не става внезапно, а постепенно от малки емболи и без ярка симптоматика.

 

Обикновено състоянието се предхожда от дълбока венозна тромбоза на крайниците, която се характеризира с едем, болка и еритема. Рисковите фактори, свързани с флеботромбоза са заседналият начин на живот и дългите периоди на обездвижване (залежаване, дълги пътувания), бременност и раждане, прием на противозачатъчни и етроген-заместваща терапия (при ин-витро процедури напр, дисменореа и др.), тютюнопушене, затлъстяване, диабет, травми, кардио-васкуларни заболявания, операции, злокачествени новообразувания и др.

 

Познати са и други видове белодробни емболии, при които обструкцията се получава не от фибринов съсирек, а от:

 

 • Мастни формации (мастна емболия от костен мозък – вследствие фрактури на дълги кости);
 • Газови емболи (при неправилно поставяне на венозни инжекции, най-често от немедицински лица – наркомани);
 • Туморни емболи и др.

 

Диагностицирането обикновено става анамнестично и физикално (хрипове, акцентиране на втори сърдечен тон и др.), поради необходимостта от бързи реакции.

 

Други методи са кръвно-газов анализ, ехокардиография, изменения в ЕКГ, пулмонална ангиография, компютърна томография и др.

Лечението се провежда с антикоагуланти (хепарин, варфарин, аспирин) и фибринолитици (стрептокиназа, алтеплаза). Поради високия риск от повтаряемост се налага продължителната профилактична употреба на антикоагуланти.

 

И все пак най-важна остава профилактиката на тромбози е: 

 • Избягване на заседналия начин на живот.
 • Препоръчва се всекидневно ходене.
 • Когато все пак се налага да седите или лежите по-продължително, то препоръчително е да сменяте позите.
 • Провежда се профилактиката с антикоагуланти при наличие на кардиомиопатии и варици;
 • Носене на компресионни чорапи;
 • Прием на достатъчно количество вода и др.

 

В заключение, белодробната тромбемболия е животозастрашаващо състояние, което в една-трета от случаите без лекарска намеса завършва летално. Важна е профилактиката на тромбозите и травмите, както и навременното разпознаване на симптоматиката. В голям брой случаи, състоянието е градиращо във времето и обструкцията става от множество малки тромби, причиняващи пулмонална хипертензия, водеща до сърдечна недостатъчност. Въпреки съвременните методи на лечение и диагностициране, състоянието често остава неразпознато – белодробната тромбемболия заема второ място по внезапна смърт.