Каква е връзката между белодробната фиброза и ревматоидния артрит?

Белодробната фиброза е заболяване, което причинява увреждане на белодробната тъкан. С течение на времето това увреждане причинява затруднено дишане.


Много състояния могат да причинят белодробна фиброза, едно от тях е ревматоидният артрит. Ревматоидният артрит причинява възпаление и болка, които засягат ставите, но могат да засегнат и други органи, като белите дробове.До 40% от хората с ревматоиден артрит имат белодробна фиброза. Всъщност, проблемите с дишането са втората водеща причина за смърт при хора с ревматоиден артрит. Въпреки това специалистите все още не разбират точната връзка между ревматоиден артрит и белодробната фиброза.


Необходимо е винаги да бъдат съобщавани симптомите на дискомфорт на лекаря, дори ако дихателните проблеми възникнат само по време на тренировка. Според проучванията хората с ревматоиден артрит често подценяват проблеми с дишането. Това обикновено се дължи на факта, че тези пациенти са по-малко физически активни поради болки в ставите.


Докато лечението на ревматоиден артрит е подобрено, лечението на белодробни заболявания не е. Целта на лечението е интервенция на ранен етап, за да се забави прогресията на заболяването и да се подобри качеството на живот.


Как може да бъде разпозната белодробната фиброза?

Най-забележимият симптом на белодробната фиброза е недостиг на въздух. Но този симптом често не се появява, докато болестта не прогресира. Други симптоми на белодробна фиброза включват:

  • Суха кашлица;
  • Неволно отслабване;
  • Барабанни пръсти (подуване на върховете на пръстите);
  • Умора

Задухът може да бъде лек в началото и да се проявява само по време на физическа активност. Проблемите с дишането постепенно се влошат с течение на времето.


Как ревматоидният артрит предизвиква белодробна фиброза?

Причината за белодробна фиброза е неизвестна, но ревматоидният артрит може да увеличи риска от възникване на състоянието поради възпалението, което предизвиква. Изследванията също така показват, че високият брой на антитела срещу ревматоиден артрит е свързан с развитието на интерстициална белодробна болест (ИББ).


Интерстициалната белодробна болест е най-честото белодробно заболяване, свързано с ревматоиден артрит. ИББ е сериозно и животозастрашаващо състояние, което може да се развие в белодробна фиброза. Други фактори също могат да увеличат риска от белодробна фиброза, те включват:

  • Пушене на цигари и излагане на замърсен на въздух;
  • Вирусни инфекции;
  • Употреба на лекарства, които увреждат белите дробове (лекарства за химиотерапия, лекарства за сърце и някои противовъзпалителни средства);
  • Фамилна анамнеза (случай в семейството) за белодробна фиброза;
  • Анамнеза (медицинска история) за гастроезофагеална рефлуксна болест

Също така е възможно да бъде развита белодробна фиброза, ако пациентът има заболяване, което уврежда белите дробове, като полимиозит, саркоидоза и пневмония.


Кога е необходимо да бъде посетен лекар?

По време на посещението при лекар, той ще разпита пациента за неговите оплаквания, ще снеме анамнеза и ще извърши физикален преглед, за да провери дишането на пациента. Съществуват и изследвания, които могат да помогнат за диагностицирането на белодробна фиброза. Тези тестове включват:


Образни тестове. Рентгенография на гръдния кош и компютърна томография могат да покажат засягане на белодробна тъкан. Ехокардиография може да бъде използвана за проверка за необичайно налягане в сърцето, причинено от белодробна фиброза.


Функционални изследвания на белите дробове. Спирометрия показва на лекаря количеството въздух, което пациентът може да задържи в белите си дробове и начина, по който въздухът влиза и излиза от белите дробове.


Пулсова оксиметрия. Пулсоксиметрията е прост тест, който измерва количеството кислород в кръвта.


Изследване на артериални кръвни газове. Този лабораторен тест изисква вземане на кръвна проба за измерване на нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта.


Биопсия. Може да се наложи вземане на малко количество белодробна тъкан, за да бъде диагностицирана белодробна фиброза. Това може да стане чрез бронхоскопия или хирургична биопсия. Бронхоскопията е по-малко инвазивна от хирургичната биопсия, която понякога е единственият начин да се вземе достатъчно голяма тъканна проба.


Кръвни тестове. Възможно е да бъдат назначени кръвни изследвания, за да бъде проверено как функционират черният дроб и бъбреците на пациента. Това също помага да бъдат изключени други възможни състояния, свързани с белодробно заболяване.


Библиография:
Johns Hopkins Arthritis Center. Lung involvement in patients with rheumatoid arthritis
Arthritis Foundation. Rath L. (2015). RA and lung disease: What you need to know
Healthline. How Do Pulmonary Fibrosis and RA Relate?