Какво е белодробна емболия?

Белодробната емболия е сериозно състояние, което представлява внезапно запушване на една от артериите в белите дробове. Артериите са кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето до органите, мускулите и друга тъкан. В по-голямата част от случаите запушването се причинява от кръвен съсирек (тромб), възникнал в лумена (вътрешните стени) на вена от дълбоката венозна система (дълбока венозна тромбоза).


Белодробната емболия е животозастрашаващо състояние, но често може да бъде лекувана успешно. Важно е тя да бъде диагностицирана и лекувана възможно най-скоро след появата на симптомите.Какви са симптомите на белодробната емболия?

Най-отличителните признаци на белодробната емболия включват:

  • Задух, който се влошава при физическо натоварване;
  • Болка в гърдите или дискомфорт, които се влошават при навеждане, кашляне или хранене;
  • Изпадане в безсъзнание

Други потенциални симптоми на белодробната емболия включват - подуване на краката, замаяност, кашлица, кървави храчки, неравномерен сърдечен ритъм и прекомерно изпотяване.


Белодробната емболия може също да причини сериозни усложнения или да влоши вече съществуващи здравословни проблеми.


Какви са усложненията от белодробна емболия?

Рецидив


Когато пациент бъде диагностициран с белодробна емболия, вероятно ще бъде посъветван да приема антикоагуланти, като варфарин, които помагат за предотвратяването на бъдещо образуване кръвни съсиреци, които могат да доведат до белодробна емболия.


Специалистите все още не са неясно относно риска от рецидив (повторната поява) на белодробна емболия. Проучвания съобщават, че при 22% от пациентите, които са претърпели белодробна емболия и които са спрели приема на антикоагуланти, са имали рецидиви.


Контролът на белодробната емболия с помощта на антикоагуланти е предизвикателство, тъй като тези мощни лекарства също увеличават риска от проблеми с кървене. Важна е консултация със специалист преди лечението.


Сърдечен арест


Сърдечен арест или внезапна сърдечна смърт представлява състояние, при което сърцето внезапно спира да бие. Сърдечният арест е проблем, свързан с електрическа дейност на сърцето, който води до смущения в електрическите сигнали, които казват на сърцето кога да бие.


Белодробната емболия може да бъде причина за сърдечен арест и когато това се случи, рискът от преждевременна смърт е голям. В тези спешни случаи прилагането на лекарство, наречено тъканен плазминогенен активатор (tPA), често може да бъде животоспасяващо. Използването на tPA може да помогне на сърцето да бие в нормален ритъм и да разруши съсирека, причиняващ запушването.


Независимо дали белодробна емболия или друга причината е предизвикала сърдечния арест, това състояние трябва да бъде третирано като спешен случай и бързото лечение е жизненоважно за спасяването на живота.


Плеврален излив


Плевралният излив е състояние, при което се натрупва течност между двата листа на плеврата, които представляват тънки мембрани, които обграждат белите дробове. Симптомите включват - задух, суха кашлица и болка в гърдите.


В повечето случаи лечението на причината за плеврален излив може да помогне за подобряване на състоянието. Понякога е необходима процедура за източване на натрупаната течност в белите дробове.


Белодробната емболия е четвъртата водеща причина за плеврален излив, след сърдечната недостатъчност, цирозата и страничните ефекти от операция на „отворено сърце”.


Белодробен инфаркт


Едно от най-сериозните усложнения на белодробна емболия е белодробният инфаркт, водещ до смъртта на част от белодробната тъкан. Това се случва, когато поради тромб кръвта не може да достигне до белодробната тъкан и да я изхранва. Обикновено това състояние се причинява от по-голям съсирек. По-малките съсиреци могат да се разпаднат и да бъдат абсорбирани от тялото.


Симптомите на белодробен инфаркт се развиват бавно. Смъртта на тъканите, която настъпва дълбоко в белия дроб, може да не причини симптоми за известно време, тъй като в белодробната тъкан няма нервни окончания.


Когато се появят симптомите на белодробен инфаркт, те могат да включват - кашляне на кръв, остра болка в гърдите и повишена температура.


Библиография:
Fahmi J, et al. (2015). Assessing the risk of recurrent venous thromboembolism — a practical approach
Light RW. Pleural effusion due to pulmonary emboli
Nia AM, et al. Rescue-thrombolysis in patients with pulmonary embolism