Какво представлява белодробната ангиография?

Ангиографията представлява метод на изследване, който се използва за получаване на изображения на сърдечносъдовата система. При извършването на тази процедура, на пациента се инжектира контрастно вещество, което прави артериите му видими на рентгенова снимка.


Обикновено белодробна ангиография се извършва, за да се измери налягането в кръвоносните съдове, пренасящи кръв към белите дробове, както и за оценка на запушвания, например от кръвен съсирек (тромб) или стесняване на кръвоносни съдове.Каква е подготовката за белодробна ангиография?

Лекарят дава конкретни указания как пациентът да се подготви за процедурата. Обикновено пациентът трябва да не консумира нищо в периода от шест до осем часа преди изследването, за да избегне повръщане или гадене по време на процедурата.


Пациентът трябва да предостави на своя лекар всяка важна медицинска информация. Важно е лекарят да бъде информиран за наличие на бременност, тъй като рентгеновите лъчи могат да навредят на плода. Трябва също така лекарят да бъде уведомен за всички лекарства, които пациентът приема, или за известни алергии.


Как се извършва белодробна ангиография?

На пациента се прилага интравенозно успокоително (седатив), което да му помогне да се отпусне по време на процедурата. За изследването лекарят трябва да постави тръбичка (катетър) на някоя от вените на пациента. Катетърът се придвижва по кръвоносната система до съдовете в белите дробове. Когато катетърът е поставен, се измерва налягането и се инжектира контрастното вещество за по-добра визуализация на анатомията на кръвоносните съдове.


След това се извършва рентгенография на гръдния кош. Изображенията от рентгенографията визуализират пътя на контрастното вещество и помагат да се наблюдава изпълването с контраст на артериите и така да се разбере дали има запушване или друг проблем в тях.


Кога се извършва белодробна ангиография?

Най-често белодробна ангиография се извършва, ако се подозира за запушване на съдове на белите дробове.


Белодробна ангиография може да извърши и при други проблеми, като - потенциална аневризма, съдови малформации или необходимост от идентифициране на източник на кървене. Белодробна ангиография може също да се извърши, ако пациентът е роден с тесни кръвоносни съдове в и около белите дробове, тъй като това състояние може да се прояви със сърдечни проблеми и задух при физическа активност.


В много случаи лекарят може да предпочете да извърши компютърно-томографска ангиография. Ако пациентът има тромб, лекарят може също да избере да го лекува, като част от процедурата.


Белодробната ангиография не бива да се извършва при:

  • Сърдечни, чернодробни или бъбречни заболявания;
  • Остри инфекции;
  • Психични заболявания;
  • Алергия към контрастното вещество

Какви са рисковете от белодробна ангиография?

Сериозните усложнения от тази процедура са редки, но включват кървене, инфекция и спукване на кръвоносни съдове.


Някои хора може да проявят алергична реакция към контрастното вещество или намалена бъбречна функция и това може да доведе до по-големи проблеми, ако пациентът приема определени медикаменти. Не трябва да се забравя от страна на пациента да обсъди с лекаря всички лекарства, които приема преди изследването.


Понякога могат да бъдат наранени нерви или кръвоносни съдове при поставянето на катетъра, но рядко катетърът може да причини смущения в сърдечния ритъм.


Процедурата обикновено отнема няколко часа, а след това пациентът може да остане под наблюдение, като предпазна мярка срещу усложнения. След това пациентът може сам да се приберете до дома и да продължи с нормалните си дейности.


Библиография:
Sostman HD, Ravin CE, Sullivan DC, et al. Use of pulmonary angiography for suspected pulmonary embolism: influence of scintigraphic diagnosis
Henschke CI, Mateescu I, Yankelevitz DF. Changing practice patterns in the workup of pulmonary embolism
Healthline. Pulmonary Angiography