Белодробният абсцес е подострo ограничено гнойно възпаление, което нарушава белодробния паренхим.


Аспирацията на инфекциозен материал е най-честият патогенетичен механизъм при развитието на пиогенен (образуващ гной) белодробен абсцес. Аспирация, дължаща се на дисфагия (затруднено гълтане) или на компрометирано съзнание (алкохолизъм, гърчове, мозъчносъдово заболяване или травма на главата), са предразполагащ фактор. Лоша хигиена на устната кухина, зъбни инфекции и заболяване на венците също са често срещани при тези пациенти. Трябва да се обмисли също и окултен (скрит) карцином, като причина за абсцеса.


Пациентите, страдащи от алкохолизъм и тези с хронични заболявания често имат орофарингеална колонизация с грам-отрицателни бактерии, особено когато са подложени на продължителна ендотрахеална интубация (манипулация, при която се въвежда тръба в трахеята на пациента с цел изкуствено обдишване) или когато получават средства, които неутрализират стомашната киселинност.


 

Пиогенният абсцес на белия дроб също може да се развие от аспирация на инфекциозен материал от орофаринкса (задната част на устната кухина, преминаваща в гълтача) в белия дроб, когато рефлексът на кашлица е потиснат при пациент с гингиводентално заболяване.


Абсцесите обикновено се развиват в десния бял дроб и включват задния сегмент на десния горен дял, десния долен дял или и двата. Това се дължи на по-лесното попадане на инфекциозния материал от орофаринкса в тези предразположени области.

 

Първоначално аспирираният материал се утаява в дисталната част на бронхиалното дърво и се развива в пневмонит. В рамките на 24-48 часа се получава голяма площ от възпаления, състояща се от ексудат (възпалителна течност), кръв и некротична белодробна тъкан.


Белодробните абсцеси могат да бъдат причинени от множество инфекциозни агенти. Анаеробните бактерии продължават да носят отговорност за повечето случаи. Тези бактерии преобладават в горните дихателни пътища и са силно концентрирани в областите на орално-гингивално заболяване. Бактерии, участващи в белодробните абсцеси може да бъдат грам-положителни (стафилококи, пневмококи) и грам-отрицателни (Klebsiella pneumoniae, Proteus, E.coli и др.) микроорганизми.