Бъбречнокаменната болест представлява отлагане в бъбреците на кристали от различни соли, най-често урати и оксалати. Уратите и оксалатите са соли съответно на пикочната и оксаловата. Когато съдържанието на последните в урината надвиши разтворимостта им, излишните количества започват да се отлагат под формата на кристали в бъбреците.

Механичното дразнене, което камъните оказват върху околните тъкани при движението им предизвиква силна болезненост. Болката е най-силна, когато камъкът се придвижи от бъбречното легенче в уретера, т.е. когато започва изхвърлянето му от организма. Тя обхваща съответния хълбок, гърба, корема и слабините. Разраняването на бъбречните и уретралните тъкани от камъните създава благоприятни условия за развиване на пикочна инфекция, която е изключително трудна за елиминиране, защото порьозните камъни служат като резервоар за бактериите. Симптоми на инфекция са тъмна и зловонна урина, втрисания и болезнено уриниране. Болката, предизвиквана от бъбречен камък, може да се мени по сила и място с придвижването на камъка по хода на пикочния канал. След попадането й от уретера в пикочния мехур тя може временно да изчезне и внезапно да се появи отново, когато камъкът навлезе в пикочния канал.

Основните видове бъбречни камъни са:

  • Камъни от калциев оксалат – рискът от образуването им е по-висок при повишен прием на калций и оксалати, каквито се съдържат в много листни зеленчуци, плодове и ядки. Това, разбира се, не значи, че не трябва да се консумират плодове и зеленчуци, а че трябва да се обръща специално внимание на пациентите със съпътстващи рискови фактори – метаболитни разстройства, гастрален байпас, семейна история на бъбречни камъни, вегетарианци и др. Именно оксалатните камъни са най-често срещаните.
  • Уратни камъни – уратните камъни се формират най-често при консумиране на големи количества белтъци. Отлагането на уратни соли в ставите предизвиква подагра, така че наличието на едното от двете състояния – уратни бъбречни камъни и подагра, е рисков фактор за другото.
  • Струвитни камъни – те имат свойството да нарастват много бързо и да се проявяват симптоматично едва след като достигнат големи размери. Развиват се най-често в отговор на бактериална инфекция на пикочните пътища.


Съществуват и други, по-редки типове бъбречни камъни, както и камъни със смесен състав.
 

 


Днес съществуват редица медикаментозни, процедурални и оперативни техники за лечение на бъбречнокаменната болест. Макар че усложненията й рядко са сериозни, силната болезненост и дискомфорт, които тя предизвиква, правят профилактиката много по-предпочитана от лечението.

Въпреки че различните бъбречни камъни имат различни особености, профилактиката на бъбречнокаменната болест във всички случаи има следната ключова характеристика – прием на много течности. Камъни се образуват, когато урината стане прекалено концентрирана и не може да разтвори съдържащите се в нея соли. Това може да бъде предотвратено чрез увеличаване на количеството на изхвърляната урина, съответно – чрез увеличаване на приема на течности. Това важи с особена сила за горещите месеци, когато изпаряването на течности от тялото води до по-малко образуване на урина и повишава риска от формиране на бъбречни камъни.

NEWS_MORE_BOX


Профилактиката на бъбречните камъни включва също умереност в консумирането на меса и месни продукти (за уратните камъни), следене на приема на калций и оксалати (за оксалатните) и т.н. Също така, разтворимостта на различните соли е различна в зависимост от рН на урината. Оксалатните камъни, например, са по-разтворими при ниско рН на урината, поради което приемът на плодови сокове понижава риска от образуването им, тъй като плодовите сокове понижават рН на урината. Уратните соли, от друга страна, са по-разтворими при високо рН на урината, поради което приемът на алкализиращи урината храни и вещества – сода бикарбонат, зеленчуци и др., понижава риска от образуването им. Тези препоръки се съобразяват с диетата и останалите рискови фактори – пол, възраст, съпътстващи заболявания и др., за всеки индивид по отделно.

Във всички случаи приемът на течности трябва да бъде адекватен на приеманите с храната соли.