Първа част на материала

 

Причини за появата на Базедова болест
Базедовата болест е автоимунно заболяване, което се изразява в реакция на организма към собствените тъкани, в случая на щитовидната жлеза. При заболяването се отчита повишена функция на жлезата.
Нарушенията в имунната система водят до образуване на белтък, който стимулира дейността на клетките, отделящи тиреоидни хормони. В резултат на хипер функцията щитовидната жлеза значително нараства на големина.


Автоимунните заболявания по-често се срещат при жените при наследствена предразположеност – при особеност в структурата й и метаболизма. Непосредствени причини за заболяването могат да бъдат продължителната хронична инфекция, вирусни заболявания, психична травма, прекомерно излагане на слънце и прегряване на организма, ежедневен стрес и др. Как протича заболяването
Развитието на заболяването протича бавно – появяват се проблеми със съня, раздразнителност, колебливо настроение, безпокойство, силно изпотяване и жажда, учестено сърцебиене, повишено кръвно налягане, треперене на ръцете, краката и тялото, отслабване.
Засегнатите забелязват леко потъмняване на тена на кожата. Наблюдава се отичане на долните крайници и увеличаване на щитовидната жлеза.


Характерна промяна е изпъкването на очите. Те изглеждат по-големи и със силен блясък. При поглед отстрани ясно си личи изпъкването. При това клепачите се подуват. При този процес се нарушава кръвообращението в областта на зрителните органи, което и става причина за различни инфекции и метаболитни нарушения в тъканите на очите, водещи до влошаване на  зрението и загубата му.


Повишава се двигателната активност храносмилателните органи, което става причина за гадене, повръщане, диария и нарушени функции на черния дроб и жлъчните пътища.


Наблюдава се промяна във функциите на половите жлези – нарушен менструален цикъл, безплодие, обмяна на въглехидратите (което може да доведе до развитие на захарен диабет).В начален стадий Базедовата болест може да протича незабелязано. Макар и бавно с времето тежестта на заболяването нараства и оказва влияние на множество функции на вътрешните органи, особено на сърдечно-съдовата система, на останалите жлези с вътрешна секреция. Засегнатият отслабва.
Диагноза и лечение
В начален стадий поставянето на диагноза е сложно. Отличителни признаци са сърцебиене, безпокойство, треперене на ръцете, които навеждат за необходимост от изследване на хормоните на щитовидната жлеза. Назначава се ехографско изследване.


Лечението е насочено към подтискане на хиперфункцията на щитовидната жлеза и активността на имунната система, като състоянието постоянно се следи. В някои случаи се назначава лечение с радиоактивен йод.


Медикаментозната терапия е продължителна около година. При липса на ефективност се налага операция.


При навременно и правилно лечение се наблюдава пълно възстановяване на болния и връщане на трудоспособността му.