Базалноклетъчният карцином на кожата е злокачествено заболяване, съставено от клетки, наподобяващи тези на базалния слой на епидермиса (най-външния слой на кожата), който не се развива върху предшестваща лезия (увреждане на кожата), т. е. няма предраково състояние.  Този карцином не дава метастази.
 

Каква е честотата му?

Това е най-честият злокачествен тумор при хората от европеидната раса. На година има от 100 до 200 новозаболели на 100 000 души. Развива се  при хора със светла кожа, руси коси и сини очи. Боледуват предимно лицата над 40-годишна възраст.
 


Каква е причината за заболяването базалноклетъчен карцином на кожата?

За основен фактор се смята ултравиолетовата радиация. 95 % от случаите туморът се локализира върху откритите части. Друг фактор е и йонизиращата радиация. Роля за болестта имат и белезите от изгаряния, хронични дерматози и др.
 

Каква е клиничната картина?

Различават се четири типа на базалноклетъчния карцином:

 

  • Нодуло-улцеративен тип. Това е най-честият тип и се локализира по лицето. Започва като малко възелче с големината на лещено зърно, което е с полупрозрачен (восъковиден) изглед. Постепенно то нараства и се образува възел, чиято повърхност е блестяща (перловидна) и е осеяна с разширени кръвоносни съдове. Туморът може да се разрани и язвата да нараства на широчина и дълбочина.
  • Пигментен тип. Клинично прилича на нодуло-улцеративния тип, но цветът му е светло- до тъмнокафяв поради голямото количество неравномерно разпределен пигмент на кожата.
  • Склеродермиформен тип. Локализира се върху кожата на лицето. Представлява плътна плака с неясно ограничен ръб, жълтеникав цвят и гладка повърхност.
  • Повърхностен тип. Локализира се предимно по тялото, където лезиите могат да бъдат множествени. Проявява се с червеникаво-кафява, рязко ограничена и слабо инфилтрирана плака с неправилна форма, върху която има люспи. Често в периферията е налице надигнат перловиден ръб, а в центъра на лезията - гладък атрофичен белег.

 

С какво може да се обърка базалноклетъчният карцином на кожата?

Зависи от клиничния вид на тумора, но най-често се обърква със себорейна брадавица, болест на Педжет, актинничен кератом, дерматофибром, злокачествен меланом и др.

NEWS_MORE_BOX


 

Какво е лечението на  базалноклетъчния карцином на кожата?

Използват се различни методи, които се подбират според възрастта на болния, локализацията, размерите и типа на тумора, хистологичния му вариант. С най-добри резултати е оперативното лечение. Прилага се и лъчетерапия с обща доза 50-60 грея, кюретаж (изтъргване) с електрокуаголация, криотерапия (замразяване на тумора) и фотодинамична терапия. При много малки тумори може да се опита и химическа деструкция. При множествени лезии има успех от продължителното използване на ретиноиди - група природни или синтетични аналози на витамин А. Те потискат туморния растеж и оказват имуномодулиращо действие. Ретиноидите се препоръчват като допълнително средство към обичайното лечение, както и за профилактика. При много напреднали карциноми, които не могат да се оперират или да се подложат на лъчелечение  се използват интерферони за лечението. Те са група сложни белтъчини, оказващи противовирусно, противомикробно и имуномодулиращо действие. Най-широко при лечението на кожни тумори се използва т.нар. интерферон-алфа.
 

Каква е профилактиката?

Най-добрата профилактика е избягване на силното жарко слънце през горещите месеци, особено в периода на ранния следобед. Препоръчително е да се използват качествени слънцезащитни средства, чиито фактор на слънцезащита да бъде възможно по-висок особено за хората със светла кожа.