Д-р Росен Тушев завършва медицина през 1996 г. в Медицински Университет - София и започва работа като хирург в ІV Хирургична Клиника на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. През 2009 г. става част от екипа на Болница "Вита", а от 2013 г. e Началник отделение по Обща и Лапароскопска хирургия, като ръководи и обособения към отделението специализиран "Вита Херния Център". Специализирал е в областите на лапароскопската, дебелочревната, жлъчно-чернодробната, бариатричната и метаболитната хирургия. Д-р Тушев е член на Български Лекарски Съюз, Българско Хирургично Дружество, European Association for Endoscopic Surgery, Society of American Gastrointestinal and laparoscopic Surgeons и др. Съучредител и член на Управителния Съвет на Българската Асоциация за Лечение на Раните.
 
Бариатричната хирургия представлява хирургично лечение на болестното затлъстяване. Този тип хирургия все още е малко познат у нас, но това е бъдещето при борбата със затлъстяването и диабет тип 2. Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и в много случаи лекува свързаните със затлъстяването придружаващи заболявания. Тези заболявания включват диабет, високо кръвно налягане, сънна апнея, астма и други дихателни разстройства, артрит, проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, затлъстяване на черния дроб, уринарна стрес инконтиненция, мозъчен псевдотумор и др. В случаите с висока степен на затлъстяване подлагането на такъв тип хирургична интервенция води до понижаване и на общата смъртност. Поради това все повече се налага определението „метаболитна хирургия”.
 

Какви са основните фактори за затлъстяването и до какво може да доведе то?

Има много и различни причини за затлъстяването, но е факт, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, непрекъснато се увеличава. По данни на Световната здравна организация от 1980 г. насам затлъстяването се е утроило. Наднорменото тегло и затлъстяването засягат 50% от населението в по-голямата част от европейските страни. Установено е, че 60% от населението на света, т. е. 3,3 млрд. души, биха могли да бъдат с наднормено тегло (2,2 млрд.) или със затлъстяване (1.1 млрд. евро) до 2030 г., ако последните тенденции продължат да се развиват. Наднорменото тегло драстично повишава риска от развитие на редица незаразни заболявания, като диабет, хипертония, инсулт, дислипидемия, сънна апнея, рак, неалкохолен стеатозен хепатит и други тежки придружаващи заболявания. В по-голямата част от европейските страни наднорменото тегло и затлъстяването са отговорни за около 80% от случаите на диабет тип 2, 35% от исхемична болест на сърцето и 55% от хипертонична болест сред възрастните.
 

Кога се налага оперативно лечение при затлъстяване?

Бариатричната хирургия се прилага при хора, които не могат да отслабнат с диети и спорт; имат индекс на телесната маса 35 и по-висок и имат придружаващи заболявания като метаболитен синдром, диабет, хипертония и други; както и хора, които са с индекс над 40, но нямат придружаващи заболявания. 
 

Каква е целта на интервенцията?


Най-общо казано, бариатричната хирургия има за цел едно единствено нещо - да намали обема на приетата храна и нейното усвояване. Тя е доказано най-ефективният метод за лечение на тежко затлъстели пациенти, като намалява смъртността и риска от развитие на нови придружаващи заболявания. Процедурата спомага и за намаляване на телесното тегло в дългосрочен план, което е предпоставка за по-добро качество на живот.
 

Какви видове операции се правят?

Най-обикновената процедура е нехирургична. Поставя се стомашен балон, който заема част от стомаха, така че да създаде чувство на ситост. Тази процедура се прави предимно, за да се подготви пациентът за последващата операция. С този балон се намалява BMI, което спомага за по-бързото и леко преминаване на хирургичната интервенция след това.
 

Особености и показания за поставяне на стомашен балон за отслабване

Стомашният балон е нов вид процедура за отслабване, при която напълнен с физиологичен разтвор силиконов балон се поставя в стомаха. Балонът ограничава приема на храна, повишава чувството за ситост и води до отслабване. Процедурата е подходяща при пациенти със затлъстяване, при които диетата и физическите упражнения не дават резултат. Подобно на всички останали процедури за отслабване, стомашният балон изисква посвещаване на по-здравословен начин на живот. Трябва да направите постоянни промени в начина си на хранене и да спортувате редовно, ако искате да имате дългосрочен резултат. 
 
Поставянето на стомашен балон спомага за по-бързата и успешна загуба на телесно тегло. Това, от своя страна, понижава риска от развитие на придружаващи затлъстяването заболявания като: 
  • Сърдечни заболявания и сърдечен удар.
  • Високо кръвно налягане.
  • Сънна апнея.
  • Диабет тип 2.
  • Други.
 
Поставянето на стомашен балон е нехирургична ендоскопска процедура. Използва се пълна анестезия. Балонът се поставя в стомаха през гърлото посредством тънка тръбичка. След това отново по същия начин се вкарва ендоскоп, чрез който се наблюдава положението на балона, докато той се изпълва с физиологичен разтвор. Преди процедурата пациентът трябва да премине определени медицински прегледи и изследвания. Процедурата отнема около половин час, като след няколко часа пациентът може да се прибере у дома. 
 
Около 6 часа след процедурата може да започне прием на малки количества течност. Течната диета обикновено продължава до началото на втората седмица, когато постепенно може да започне прием на меки храни. След около 3 седмици пациентът е в състояние да се храни нормално. Стомашният балон се поставя за 6 месеца, след което бива отстранен отново по ендоскопски път. В този период, а и след това, са нужни регулярни консултации с диетолог и психолог. 
NEWS_MORE_BOX
 
Стомашният балон повишава чувството за ситост и човек се храни по-малко. Балонът променя нивата на хормоните, които контролират апетита, и увеличава времето за изпразване на стомаха. Поставянето на стомашен балон, както и всички останали процедури за отслабване, обикновено се извършват само след като вече е претърпян неуспешен опит да се свалят килограми чрез диета и спорт. Броят на килограмите, които ще бъдат свалени, зависи до голяма степен и от готовността на човека за промяна в начина на живот. Обичайно през 6-месечния период, в който балонът е в стомаха, пациентите губят около 10 - 15% от телесното си тегло. А в комбинация с цялостна терапия, включваща диета и физически упражнения, процентът се повишава.
 
Самите хирургични интервенции биват рестриктивни, малабсорбционни или комбинация от двете.
 
Рестриктивните процедури намаляват обема на стомаха, като по този начин по-рано се получава усещането за ситост и се ограничава общият калориен прием. Пациентите са неспособни да преяждат, поради появата на значителен дискомфорт и гадене. Най-често използваните рестриктивни процедури са лапароскопско поставяне на регулируем стомашен пръстен и лапароскопска ръкавна гастректомия, като първата процедура бива отречена от все повече клиники по света, като по-рискована и недостатъчно ефективна.