Първа част на интервюто

 


 

Акад. д-р Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България, с широка международна известност. През 1963 г. създава първата в страната лаборатория по алергия към Националния център по заразни и паразитни болести. Като гост-професор изнася лекции в Русия, Чехия, САЩ, Канада, Китай, Австралия, Тайван. През 1976 г. създава първата лаборатория по алергология в Индия, а след това и в Куба през 1982 г.

Акад. Богдан Петрунов работи в Националния център по заразни и паразитни болести от близо 50 години, като 18 от тях е директор на Института – от края на 1992 г. до 2010 г. Представител е на България в Европейския медицински научен съвет към Съвета на Европа. Почетен член е на Руската академия на медицинските науки, както и на Международната асоциация по имунорехабилитация.

 

 

Кои са начините да избегнем евентуално разболяване от грип или поне да предотвратим сериозното му протичане?

 

 

В това отношение медицината разполага с доста сериозни средства. Едно от тях е грипната ваксина. Имунизацията има сериозно значение, защото до голяма степен, над 90%, намалява риска от грипна инфекция.

 

 

Трябва да се разбере нещо много важно. Мнозина казват, че въпреки че са се имунизирали, са боледували още по-тежко от предишната година. Това е така, защото успоредно с грипната инфекция, в атмосферата циркулират голямо количество много други респираторни вируси, които дават същата клинична картина, по нищо не се отличават от грипа. Затова човек може да се е имунизирал против грип, но да се разболее от друг респираторен вирус. Той няма никакъв имунитет към него. Оттам тръгва и недоверието към ваксината.

 

 

Кога е подходящият период за ваксинация срещу грип?

 

 

Редно е ваксинацията да бъде направена до края на месец ноември. За да се изгради имунитет, е необходимо да минат не по-малко от 20 дни от имунизацията.

 

 

Сега през октомври и ноември у нас вече тече масова имунизация.

 

 

Крие ли ваксинирането срещу грип някакви рискове за здравето и в кои случаи?

 

 

Не, никакви особени рискове не крие. Грипната ваксина напълно спокойно може да бъде приложена, няма никакви съществени противопоказания.

 

 

Ваксината може да е опасна за хора, които си поставят ваксина, но са болни, с висока температура, отпадналост, в токсично състояние.

 

 

Каква е ролята на т. нар. имуностимулатори в профилактиката срещу грип?

 

 

Предотвратяването на грипната инфекция, и особено на бактериалните усложнения, става само чрез стимулиране на имунната система. Т.е. със средства, които засилват нормалната функция на имунната система. В това отношение имаме чудесни средства. Например българският препарат „Респивакс“, създаден преди повече от 20 години, дава отличен резултат. Той се изнася и в чужбина, близо милион хора го използват всяка година у нас.

 

 

Ваксинирането и използването на имуностимулатори, засилващи активността на имунната система, като приемането им започне още от октомври, ноември, декември, е най-правилната профилактика на грипната инфекция и съответно на усложненията. По този начин препаратът усилва действието и ефекта от ваксината.

 

 

Респиваксът може да се взима 20 дни в месеца, 10 дни почивка, и след това отново се приема 20 дни. Взима се по една таблетка на ден.

 

 

Има и много хранителни добавки, които също оказват добър ефект, паралелно с другите средства.

 

 

Какви са другите начини да поддържаме защитните сили на организма си, както и съвети как да се предпазим от евентуално разболяване?

 

 

По време на грипната епидемия е много важно поведението, начинът на живот на хората. Те трябва да избягват контакт с много хора, да посещават обществени места, кина, театри, дискотеки. Да не се канят гости вкъщи, децата да не се прегръщат и целуват. Известно време хората трябва да живеят колкото се може по-дистанцирано. Учениците например ги пускат в грипна ваканция, а те точно тогава прекарват огромна част от времето си именно в тези места, където има възможност да създадат контакт и да разпространят инфекцията. Това е изключително погрешно.

 

 

Храненето също има значение. Консумация на достатъчно белтъчни храни, плодове и зеленчуци. Ако няма тази възможност – прием на витамин С, който да се взима продължително време, всеки ден.

 

 

Трябва да се отбележи, че в условия на грипна епидемия вегетарианството не е подходящо. То, разбира се, не е нищо лошо, но в грипна обстановка този начин на хранене отслабва имунната система.

 

 

Важно е да се търсят максимално възможности за излизане навън, сред природата. Да не прекарваме почивните дни и свободните часове вкъщи, а да се разхождаме на открито.

 

 

Много е важно и доброто проветряване на помещенията. Елементарен метод, но много качествен, защото грипният вирус умира много бързо при добре проветрените помещения, особено където има климатици.

 

 

Филтърът на климатика вкъщи или в офиса трябва да е идеално чист. Той иначе се запушва от нормалния атмосферен прах и започва вече по пътя на обратната конвекция не да спира проникването на мръсните частици отвън, а обратно – вкарва ги вътре в помещението.

 

 

Носенето на маски също е предпазна мярка.