Какво е бактериален трахеит?

Трахеята е важна част от дихателните пътища. При вдишване на въздух през носа или устата, той преминава през ларинкса (гръкляна) и преминава надолу по трахеята. Трахеята се разклонява на две други тръбести структури, наречени бронхи, които доставят въздух към белите дробове. Трахеята също позволява въздухът, богат на въглероден диоксид, да напусне тялото при издишване.


Трахеитът представлява инфекция на трахеята. Когато се причинява от бактерии, той е известен като бактериален трахеит. Това състояние е рядко и обикновено засяга малки деца. Ако не бъде лекувано достатъчно бързо, то може да доведе до животозастрашаващи усложнения.Какви са симптомите на бактериален трахеит?

Ако дете развие бактериален трахеит, това вероятно се случва, след като е получило инфекция на горните дихателни пътища, като обикновена настинка. Първоначалните симптоми могат да включват кашлица, хрема и нискостепенна треска (повишение на температурата, което обаче не надхвърля 37,8 °C). След два до пет дни могат да бъдат развити повече симптоми на инфекция и запушване на дихателните пътища, които могат да включват:

 • Висока температура;
 • Дълбока тежка кашлица;
 • Затруднено дишане;
 • Хрипове;
 • Цианоза, син оттенък на кожата

При деца е възможно също да се развие и стридор (сухи свиркащи хрипове при дишане). Често това е признак на сериозна инфекция и частична обструкция (запушване) на дихателните пътища, което може да бъде животозастрашаващо. При възникване на някой от тези симптоми е необходимо незабавно търсене на лекарска помощ.


Какви са причините за бактериалния трахеит?

Бактериалният трахеит обикновено се причинява от златист стафилокок (Staphylococcus aureus). Други бактерии също могат да причинят инфекцията, като:

 • Пневмокок (Streptococcus pneumoniae);
 • Хемофилус инфлуенца (Haemophilus Influenzae);
 • Мораксела катаралис (Moraxella catarrhalis)

Повечето случаи на бактериален трахеит се развиват след обикновена настинка или грип. След инфекция на горните дихателни пътища, бактериите могат по-лесно да нахлуят в трахеята на децата. Това може да причини инфекция, възпаление и бързо подуване. Поради малкия размер и положение на трахеята при децата, дори лекото подуване може бързо да блокира дихателните пътища.


Въпреки че бактериалният трахеит може да засегне и възрастните, той се развива по-бавно при тях. Инфекцията може да отмине сама, преди дихателните пътища да се запушат.


Как се диагностицира бактериален трахеит?

Бактериален трахеит се диагностицира чрез физикален преглед. Лекарят ще преслуша дишането за признаци на респираторен дистрес. За да потвърди диагнозата и да изключи други възможни причини за симптомите, лекарят е възможно да назначи и допълнителни тестове, които могат да включват:

 • Микробиологично изследване на носен и гърлен секрет (назофарингеална култура), при която се взема проба от секрети от най-горната част на гърлото, за да бъде проверено за наличието на бактерии;
 • Културата от храчка (трахеална култура), при която се изследват секрети от трахеята на пациента;
 • Кръвни тестове за измерване на нивото на кислород в кръвта;
 • Рентгенова снимка на дихателните пътища, за да се види дали има възпаление, подуване или инфекция;
 • Ендоскопия, която е нехирургична процедура, която позволява на лекаря да огледа гърлото с помощта на тънка тръба с камера

Как се лекува бактериалният трахеит?

Обикновено лечението на бактериален трахеит включва използването на антибиотици, които да убият бактериите, причиняващи инфекцията. Тези лекарства вероятно ще бъдат приложени интравенозно.


Лекарят също ще се съсредоточи върху освобождаване на дихателните пътища на детето. Може да се наложи вмъкването на ендотрахеална тръба в трахеята на детето, за да му помогне да диша. Тази процедура е известна като интубация. След като тръбата е поставена, лекарят ще я свърже с машина за вентилация на белите дробове. Това може да помогне за подобряване на белодробната функция, докато не настъпи възстановяване от инфекцията.


Какви са потенциалните усложнения на бактериалния трахеит?

Прогнозата при бактериален трахеит зависят от тежестта на състоянието, както и от това колко бързо е започнало лечението. Дихателните пътища на малките деца могат бързо да се подуят, което затруднява дишането им. Ако трахеята на дете бъде блокирана напълно, това може да доведе до спиране на дишането и смърт.


Ако инфекцията при дете е причинена от S. aureus, също е възможно да бъде развит и синдром на токсичен шок. Това състояние може да причини треска, шок, органна недостатъчност и дори смърт.


Навременното лечение е от съществено значение за пълното възстановяване. Децата обикновено се възстановяват, след като преодолеят острата фаза на заболяването. Повечето деца се възстановяват без последствия.


Библиография:
Miranda, A. D., Valdez, T. A., & Pereira, K. D. (2011, October). Bacteria tracheitis: A varied entity. Pediatric Emergency Care
Tebruegge, M., Pantazidou, A., Yau, C., Chisti, M. J., & Curtis, N. (2009). Bacterial tracheitis: Tremendously rare, but truly important: A systematic review. Journal of Pediatric Infectious Diseases
Healthline. Bacterial Tracheitis: Causes, Symptoms, and Diagnosis