Какво представлява бабезиозата?

Бабезиозата е инфекциозно заболяване, което се причинява от едноклетъчни микроорганизми (протозои), принадлежащи към рода Бабезия (Babesia). Смята се, че Babesia protozoa обикновено се пренасят и предават чрез кърлежи (вектори на заболяването).


Бабезиозата се среща предимно при животни, но в редки случаи инфекцията с бабезиоза може да засегне и хора. Известно е, че някои видове Babesia причиняват инфекция с бабезиоза при хора (например Babesia microti), а еленовият твърд кърлеж е известен като вектор - организъм, който сам по себе си не причинява болестта, но разпространява заразата, като пренася патогени от един приемник към друг.Инфекция с бабезиоза при човека може да причини - висока температура, втрисане, главоболие, гадене, повръщане и мускулни болки (миалгия). Симптомите могат да бъдат леки при иначе здрави хора, а някои заразени лица могат и да не проявяват симптоми (безсимптомно протичане).

 

Въпреки това, тежка форма на бабезиоза може да бъде животозастрашаваща, ако не се лекува и може да се прояви при хора, които са имали операция за отстраняване на слезката (спленектомия) или имат нарушена имунна система. В Европа е съобщена форма на бабезиоза, която е свързана с по-тежко изразени симптоми.


Какви са симптомите на бабезиозата?

В някои случаи бабезиозата може да причини тежки усложнения. Тези тежки случаи обикновено се срещат само при лица над 50-годишна възраст, лица, които имат нарушена имунна система (имунокомпрометирани), или лица, чийто далак е отстранен.


Симптомите, свързани с бабезиоза, обикновено се развиват приблизително от една до четири седмици (инкубационен период) след излагане на паразита. Симптомите варират значително в отделните случаи. Първоначалните симптоми могат да включват - висока температура, общо усещане за лошо състояние (неразположение), умора и загуба на апетит. Допълнителните ранни симптоми включват и болки в ставите (артралгия), мускулни болки (миалгия), втрисане, изпотяване и главоболие.


Засегнатите хора също могат да проявят допълнителни симптоми, които включват - гадене, повръщане и коремна болка. В някои случаи може да има увеличаване на размерите на черния дроб и слезката (хепатоспленомегалия). Имунокомпрометирани лица с тежка бабезиоза могат да имат нарушена бъбречна функция и необичайно жълто обезцветяване (жълтеница) на кожата, лигавиците и бялото на очите (склера).


Лабораторното изследване на кръвните проби от засегнатите хора може да разкрие необичайно ниски нива на червени кръвни клетки (хемолитична анемия) поради тяхното унищожаване от паразита. Допълнителните лабораторни находки могат да включват необичайно ниски нива на тромбоцитите (тромбоцитопения) и белите кръвни клетки (левкопения).


В 20-25 процента от случаите на бабезиоза пациентите също имат лаймска болест. Хората, които имат едновременна инфекция и с двете заболявания, обикновено изпитват по-тежко изразени симптоми и с по-голяма продължителност. Хората с бабезиоза могат да имат и друго инфекциозно заболяване, известно като ерлихиоза. В редки случаи пациентът може едновременно да бъде засегнат и от трите заболявания.


В редки случаи тази инфекция може да е причина за респираторно състояние, известно като респираторен дистрес синдром при възрастни.


Как става инфектирането с бабезиоза?

Бабезиозата се причинява от едноклетъчни микроорганизми (протозои) от рода Babesia. Тези микроорганизми са паразити, които нахлуват в червените кръвни клетки (еритроцитите).


Съществуват повече от 100 вида Babesia. В повечето случаи двата вида Babesia, които причиняват заболяване при хората (патогенни), са Babesia microti и Babesia divergens. Видове варират в зависимост от конкретно географско местоположение.


В Европа B. divergens и B. bovis обикновено са отговорни за бабезиозата. Еленов твърд кърлеж (Ixodes dammini или scapularis) е най-често срещаният вектор, който предава бабезиоза.


В изключително редки случаи бабезиозата може да се предаде след преливане на кръв, която съдържа микроорганизма.


Библиография:
Bennett JC, Plum F, eds. Cecil Textbook of Medicine. 20th ed.
Fauci AS, et al., eds. Harrison’s Principles of Internal Medicine, 14th Ed.
Peter, G, et al., eds. Report of the committee on infectious diseases, 21st ed.