Атопичният дерматит представлява едно хронично заболяване на кожата, което е широко разпространено и засяга немалка част от населението. По статистически данни 15-20% от страдащите от това заболяване са деца, като при част от възрастните (около 3%) симптомите персистират. За разлика от това при по-голямата част от засегнатите в годините на пубертета, заболяването показва тенденция към подобряване.
 
Атопичният дерматит е по-често срещан при представителите на европеидната и монголоидната раса. Като причини за възникване на заболяването се изтъкват, както наследствената преразположеност, така и някои имунологични особености на организма.
 
Други клинични прояви на т. нар. атопия са алергичният ринит, конюнктивит, бронхиална астма, както и някои алергични състояния на стомашно-чревния тракт. Преминаването на симптомите от едни органи и системи към други е познато в медицината като „атопичен марш”. Възникването на такъв тип атопична предразположеност се обосновава основно с възникването на патологични отклонения в имунологичния статус на организма.
 
Доказано е, че намаленото количество на определен клас от лимфоцити е свързан с повишаване нивото на т. нар. имуноглобулин Е, който е в пряка връзка с възникването на алергични реакции. В голяма степен количества от този специфичен имуноглобулин се натрупват в кожата и потенцират развитието на атопия. В разгърнатата си форма тази атопия съчетава развитието на дерматит, последваща бронхиална астма и характеропатия.
 
Отчетени са промени във функционалността на някои имунни клетки, които представляват първа линия на защита спрямо навлизането и размножаването в организма на различни болестотворни организми. Това само по себе си води до предразположеност към различни бактериални и вирусни инфекции. Този факт обяснява по-честото боледуване от възпаления на горните и долните дихателни пътища при страдащите от атопичен дерматит.
 
Повтарящите се инфекции на горните дихателни пътища обуславят по-голямата вероятност за възникване на пневмонии, спастични бронхити и така до бронхиална астма. Дихателните смущения често се редуват с влошаване състоянието на дерматита.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Атопичният дерматит се характеризира със суха кожа, интензивен сърбеж и кожно възпаление. Протича в три основни стадия, като във всеки един от тях заболяването може да придобие по-широк обхват, засягайки други органи. Засягането на носната лигавица води до развитие на алергичен ринит, който се характеризира с постоянното стичане на бистър и рядък секрет от носа. Други симптоми са кихане, кашлица и чувство на постоянен сърбеж в носа.
 
Пренасянето на атопичния процес към очите води до развитие на алергичен конюнктивит, съпроводен със сълзене, чувство на парене и сърбеж. Очите са зачервени, а клепачите най-често оточни. Бронхиалната астма се характеризира с обратима обструкция на дихателните пътища и наличие на бронхоспазъм.
 
Някои храни, които спадат към алерген-съдържащите могат не само да влошат състоянието, но и да предизвикат алергична симптоматика от страна на стомашно-чревния тракт. Към тази група се причисляват морските дарове, мъхестите плодове, някои ядки – например фъстъците, както и съдържащите какао храни.
 
Поради непълноценната кожна бариера вследствие на заболяването се улеснява проникването на различни иританти (дразнители), включително алергени, както и на инфекциозни причинители – херпесни вируси, стрептококи, стафилококи и други. Това е и причината към лечението на атопията да се прибавя локален антибиотик.
 
Към диференциалната диагноза на заболяването влизат в съображение себореята, контактният дерматит, микози, краста и други. 3605