Атеросклерозата е заболяване, което може да започне своето развитие още в детството. То е процес от натрупванията на мастна плака, която се наслагва в стените на артериите. Мастните плаки намаляват или напълно блокират кръвния поток. Заболяването предразполага инфаркт или инсулт
 
Въпреки че конкретната причина за развитието на заболяването все още не е ясна, много учени смятат, че то започва с увреждане на вътрешните стени на артериите. С течение на времето, субстанции, намиращи се в кръвта, като холестерол, мазнини и клетъчен отпадъчен продукт се натрупват в увредените участъци на артериалните стени
 
Химическите реакции, които се получават в тези натрупвания, окисляват молекулите на холестерола. Това провокира възпалителен отговор, при който клетките от увредената страна освобождават химикал, който сигнализира за помощ. В отговор моноцитите пътуват от кръвния поток и достигат до увредената страна. 
 
Химическото стимулиране преобразува моноцитите в макрофаги, които разграждат молекулите на холестерола. Този процес води до образуването на плака. С нейното увеличаване артериалните стени се стесняват и втвърдяват. 
NEWS_MORE_BOX
 
В същото време молекулни клетки в атериалната стена започват да се размножават. След това повечето от тях започват да се „придвижват“ към повърхността на плаката. 
 
С течение на времето част от плаката попада в кръвообращението и може да го блокира. Резултатът е значителни нарушения в кръвоснабдяването на мозъка и сърцето и сърдечен или мозъчен удар.