Дислипидемията представлява всяко отклонение в стойностите на мастните вещества в кръвта, а това са холестеролът и триглицеридите.

 

Какво са липидите и откъде идват те?


 

Липидите са мазнини, които постъпва в организма с храната или се произвеждат в черния дроб. Триглицеридите основно служат за складиране на енергия с мастната и мускулната тъкан, докато холестеролът участва в изграждането на клетъчните мембрани, образуването на стероидните хормони, жлъчните киселини. Липидите са отговорни за преноса и на някои витамини.

 

Тъй като мазнините не се разтварят във вода, те се транспортират в организма, обгърнати от водно-разтворими молекули (протеини), като образуват комплекси, наречени липопротеини. Те пренасят основно холестерол и в зависимост от съдържанието му се делят на три вида – с висока плътност (HDL-холестерол), ниска плътност (LDL – холестерол) и много ниска плътност (VLDL-холестерол).

 

Промените в метаболизма на липидите, води до редица усложнения. Така много високите нива на триглициредитие повишават риска от остър панкреатити, а високият холестерол, особено този с ниска плътност (LDL-холестерол), е причина за образува на атеросклеротични плаки по съдове и крие риск от сърдечно-съдови инциденти. Ето защо LDL-холестеролът се нарича още „лош“ холестерол.

 

Ниските нива на липидите пък могат да доведат до недостатъчност на мастно-разтворимите витамини (като вит. А и Е). HDL-холестеролът или т.нар. „добър“ холестерол, носи името си, защото той отнема липиди от LDL-частиците, като по този начин намалява образуването на плаки. Ниските му нива са рискови са сърдечно-съдови заболявания. 

 

Дислипидемиите се делят на две основни групи – първични и вторични. Първичните се дължат наследствени генетични заболявания, които са свързани с дефекти в метаболизма на липидите. При тях може да се срещат екстремно високи нива на триглицериди или холестерол в кръвта, както и много ниски нива, или дефектни частици.

 

По-често се срещат вторичните дислипидемия, които са в резултат на друго заболяване. Най-честа причина са затлъстяването и захарният диабет, хипотиреоидизмът, заболявания на бъбреците, прием на някои медикаменти, високо-въглехидратна диета.

 

Първичните дислипидемии са редки, но ни показват до какви сериозни последици могат да доведат промените в липидния профил. Фамилната хиперхолестеролемия се характеризира с много високи нива на общия холестерол (над 15 ммол/л) и LDL-холестерола, като при тези пациенти миокарден инфаркт може да настъпи в ранна детска възраст (под 10 години), а нелекуваните случаи умират от инфаркт до 20- тата си година.

 

Фамилните форми на хипертриглицеридемия се проявяват с екстремно високи нива на триглицеридите още в детска възраст и панкреатит, който често се бърка с апендицит.

 

Най-често срещана е вторичната смесена дислипидемия. Тя е характерна за захарния диабет и метаболитния синдром. Характеризира се с повишени триглицериди, VLDL и LDL-холестерол и нисък HDL-холестерол. Това е така наречената атерогенна дислипидемия, защото води до по-бързо формиране на атеросклеротични плаки по съдовете.

 

Какво е лечението на атерогенната дислипидемия?

 

На първо място трябва промяна в хранителния режим с избягване на сладки храни, подсладени напитки и червени меса, както и ограничаване на сатурираните мазнини. Те включват мазни меса, масло, сметана, сирене, пълномаслено мляко.

 

Приемът на повече фибри с храната има добър ефект за повишаване на HDL-холестерола, както и физическата активност. Препоръчва се и отслабване на тегло и добър контрол на диабета.

 

При високо-рисковите за съдови инциденти пациенти, се налага и медикаментозно лечение. Първа линия на терапия са статините, които потискат образуването на холестерол. Те ефективно намаляват „лошия“ холестерол и са доказани в профилактиката на сърдечно-съдовите инциденти.

 

При все още висок LDL-холестерол на фона на статини, към терапията може да се добави

. Това е медикамент, който намалява усвояването на липиди от червата и допълнително понижава „лошия“ холестерол.

Дислипидемиите са много често срещани. Те са основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, но за щастие имат ефективен метод на лечение.