Какви затруднения изпитват лицата с астма в напреднала възраст?

Традиционно астмата се счита за заболяване, което възниква в по-млада възраст, но епидемиологичните проучвания и клиничният опит подкрепят концепцията, че астмата е също толкова разпространена в по-напреднала възраст, колкото и в млада.

 


С непрекъснатото застаряване на населението в световен мащаб диагностицирането и правилното контролиране на болестта в напреднала възраст е важно. Астмата при лицата в напреднала възраст е необходимо да бъде следена с повишено внимание от специалистите, а възрастните пациенти трябва да спазват по-здравословен начин на живот, за да избегнат развитието на болестта.

 

Астмата може да засегне хора на всяка възраст, но когато възникне в напреднала възраст, заболяването може да бъде по-тежко. При по-възрастните астматици съществува по-голяма вероятност да бъдат недостатъчно диагностицирани и недостатъчно лекувани, което води до по-висок риск от фатален изход.

 

Астмата е недостатъчно добре диагностицирана при по-възрастните лица, тъй като на някои пациенти с астма е казано, че имат ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Справянето с астмата в напреднала възраст се усложнява от съпътстващите заболявания при дадения пациент.

 

Освен това по-възрастните пациенти често изпитват затруднения с използването на инхалатори за астма поради артрит или невъзможност за вдишване достатъчно добре, за да получат лекарството от инхалаторите. Поради тази причина е възможно да бъде предписан пулверизатор, машина, която превръща лекарствата за астма във фина мъгла, която може лесно да бъде вдишана. Предизвикателства, пред които са изправени по-възрастните пациенти, когато се справят с астмата, включват:

 • Промени в белите дробове от стареенето на организма;
 • Намалени умствени и двигателни умения;
 • Страхове и объркване относно лечението;
 • Разходи за лекарства;
 • Лечение на други хронични състояния;
 • Много леченията може да не действат достатъчно добре за тази възрастова група

Как се диагностицира астмата при лица в напреднала възраст?

Диагностицирането на астма при по-възрастен пациент се базира на снемането на анамнеза (медицинска история) и фамилна анамнеза (случай в семейството), както и извършването на физикален преглед и назначаването на функционални белодробни изследвания.

 

Съпътстващите проблеми, които могат да направят астмата по-трудна за диагностициране при по-възрастни лица, включват:

Някои медикаменти, които възрастните лица използват, могат да имат нежелани реакции, които могат да причинят подобни на астма симптоми или да влошат астмата. Следните лекарства могат да причинят свиване на дихателните пътища (бронхоспазъм) или да влошат астмата:

 • Сърдечносъдови лекарства, като бета-блокери, АСЕ инхибитори и някои диуретици;
 • Холинергици, които лекуват глаукома, болест на Алцхаймер или деменция и някои заболявания на червата и пикочния мехур;
 • Аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Как се лекува астмата в напреднала възраст?

Необходимо е да бъде установено какво провокира астмата (тригери) в конкретния случай и след това трябва да бъдат предприети стъпки за избягване или намаляване на излагането на отключващите астмата фактори. Тези тригерите могат да включват:

 • Вирусни респираторни инфекции;
 • Упражнение и физическа активност;
 • Студен и сух въздух;
 • Големи промени в температурата и времето;
 • Алергени (като пърхот от домашни любимци, акари, цветен прашец);
 • Силни миризми, дразнители, химикали;
 • Дим (горски пожар, готвене, цигари);
 • Лекарства;
 • Замърсяване на въздуха на закрито и на открито;
 • Силни емоции

Лекарствата за астма трябва да бъдат приемани, така както са предписани от лекаря. Възможно е да се наложи приемането на лекарства всеки ден, ако е необходимо, това зависи от тежестта на астмата и вида на лекарството, което се приема в дадения случай. Някои лекарства за астма действат за контролиране (или предотвратяване) на възпалението (подуване) в дихателните пътища. Други лекарства за астма действат за облекчаване на притискането на дихателните пътища и имат за цел да спрат симптомите на състоянието.

 

Важно е пациентът да знае признаците и симптомите на астма и кога да приема своите лекарствата. Същевременно има и други състояния или заболявания, които могат да влошат астмата. За да бъде контролирана астмата е необходимо подобряването на цялостното здраве на пациента.

 

Референции:
1. Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA). Asthma in Older Adults
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Asthma in the elderly: a different disease?
3. Centers for Disease Control and Prevention. (CDC). Most Recent National Asthma Data
4. Healthline. Asthma in Older Adults Is Often Misdiagnosed and Undertreated