1. Какво представлява астигматизмът?

Астигматизмът е състояние на зрителния апарат, при което образите се възприемат неясно, поради неправилна форма на роговицата (прозрачната предна част на окото, разположена пред ириса) или на лещата в окото.

 


Астигматизмът е често срещан. Повечето хора имат астигматизъм в някаква степен или форма. Леките форми не влошават зрението чувствително и не изискват лечение. Ако състоянието е клинично значимо обаче, то може да предизвика нарушаване на зрението с размазване на образа, напрежение в очите и главоболие.

 

Астигматизмът често е наличен едновременно с други очни заболявания – късогледство (миопия) или далекогледство (хиперопия). Тези състояния са групирани в категорията на рефрактивните очни заболявания, тъй като при всички тях е нарушено пречупването на светлинните лъчи някъде по хода на очния апарат.

 

2. На какво се дължи появата на астигматизъм?

 

На какво точно се дължи появата на вродения астигматизъм, т.е. защо настъпва изкривяването на роговицата или лещата, засега е неизвестно. Каквато и да е причината, това изкривяване нарушава фокусирането на светлинните лъчи в окото. При здрави хора, всички светопречупващи елементи в зрителния орган са така устроени и подредени, че фокусът на зрителните лъчи да пада точно върху ретината, при което образът е ясен и отчетлив. При астигматизма, лещата или роговицата имат неправилна форма, при което фокусът се нарушава и образите стават мътни и неясни.

 

Възможно е и увреждането на зрителния орган при травми или операция на окото.

 

Известно е също така рядко заболяване, наречено кератоконус, при което роговицата прогресивно изтънява, което води до тежък астигматизъм.

 

3. Как се поставя диагнозата?

 

Астигматизмът се диагностицира чрез щателен очен преглед. Определя се как окото фокусира светлината и какви лещи са необходими за коригиране на изкривяването.

 

Прегледът включва измерване на:

 

  • зрителната острота – пациентът разпознава букви от разстояние.
  • кератометрия – измерва се кривината на роговицата със специален уред, наречен кератометър. Това измерване е особено важно за намирането на подходящи контактни лещи. Възможно е провеждането на по-детайлно измерване, наречено корнеална топография.
  • рефракцията – с помощта на специализиран уред офталмологът поставя различни лещи пред окото, което дава информация за това как то пречупва светлината.

 

Тези измервания позволяват поставянето на диагнозата и избора на най-подходящото лечение.

 

NEWS_MORE_BOX

4. Какво е лечението?

 

Съществуват няколко подхода за коригиране на зрението при астигматизъм – очила, контактни лещи, ортокератология, лазерна хирургия.

 

Очилата са най-често прилаганото средство. Лещите им се изработват така, че да компенсират изкривяването на роговицата или лещата, при което светлината отново се фокусира върху ретината.

 

При някои пациенти контактните лещи са по-уместното решение, тъй като могат да осигурят по-ясен образ и по-широко полезрение. Тъй като се носят директно върху окото, изискват редовно почистване. Понеже меките контактни лещи следват формата на роговицата, те не винаги са най-подходящото решение. Създадени са специални меки контактни лещи, които са пригодени за хора с астигматизъм.

 

При ортокератологията формата на роговицата се коригира временно, чрез поставянето на твърди контактни лещи, най-често през нощта. Това не е трайно решение и ако поставянето на лещите бъде прекратено, астигматизмът се възвръща към първоначалното си състояние.

 

Перманентно коригиране на формата на роговицата може да бъде постигнато с помощта на лазерни лъчи.

 

Кератоконусът може да бъде компенсиран с контактни лещи. Ако прогресира до тежка или пълна загуба на зрение, се предприема трансплантация на роговица.