І-ва част можете да видите тук.

 

Въпреки безспорните ползи и благоприятния ефект върху редица заболявания и състояния, с аспиринът на трябва да се прекалява. Както и всеки друг медикамент, той не е безопасен. При прекалено честото му приемане или дозиране, несъобразено с препоръките на лекарите, аспиринът има и редица странични ефекти.
 По своя обезболяващ ефект, аспиринът се доближава до някои наркотични вещества. Установено е, че в редки случаи той може да има дори психотропно действие.


При някои от пациентите са описани и странични реакции, които се проявяват дори и при малка доза.

Такива неприятни ефекти са:

  • виене на свят
  • шум в ушите
  • отслабване на слуха
  • разстройство в зрението
  • подкожни хематоми
  • кръвотечение от носа

 

Свръхчувствителността към аспирина, може да провокира развитието на бронхиална астма. Често предизвика стесняване на дихателните пътища и води до редица усложнения при  респираторни заболявания.
 


Специалистите предупреждават, че високите дози ацетилсалициловата киселина могат да имат и фатални последствия. Смъртоносната доза за възрастни е около 30-40 грама, а за децата – само 10.  
 

 

Дългогодишни проучвания на групи от  доброволци, приемали аспирин в продължение на 7 последователни дни , показват, че честотата на увреждания на стомаха е 22%. Дори малки дози от препарата  предизвикват раздразнение на стомашната лигавица. Пациентите се оплакват от появата на киселини, болки и тежест. Специалистите предупреждават, че при язвена болест аспиринът може да причини кръвоизлив.
 

 

Аспирин не бива да се поема от пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания. При продължителен прием на медикамента, активните му вещества е отлагат и натрупват в бъбреците и черния дроб.

 


Лекарите обясняват, че негативното влияние на аспирина върху организма не се усеща веднага. Даже напротив- поради обезболяващото му действие се създава лъжливо усещане за бързо подобряване на състоянието. Широкото разпространение на медикамента подвежда, че приемането му е безопасно.
 


Статистическите данни показват, че в САЩ, само за една година жертви на неразумно приемане на на аспирин са станали повече от  16 000 човека.
 

 
Аспиринът е и честа причина за отравяне при малки деца. Лечението с аспирин при вирусни заболявания като  грип или вариола, протичащи с висока температура,  увеличава риска от развитие  на синдрома на Рей. При това състояние се поразява мозъка и черния дроб. При 20-40% от случаите завършва фатално. Лекарите съветват да не се дава аспирин на децата до 14 години.
 


Някои химични веществата, които се съдържат в аспирина влияят  върху развитието на мозъка на ембриона. Лекарите препоръчват, бъдещите майки  да  избягват употребата  му, особено през последните три месеца от бременността, тъй като провокира преносване на плода. При приемане на високи дози, следи от аспирин се откриват и в кърмата.


В редки случаи, предимно при мъже с изразена свръхчувствителност към аспирин, се наблюдава намалено полово влечение.
 


Въпреки страничните ефекти и неприятните последствия при предозиране, лечебните качества на аспирина го правят уникален в историята на фармацията. Той е най-често употребявания медикамент в света. Само за една година, в световен мащаб  се употребяват над 40 000 тона от този медикамент.
 


Днес се произвеждат различни форми на препарата, които се различават по начина си на действие и скоростта на освобождаване в организма. Лекарите препоръчват таблетната форма на аспирина да се приема с чаша мляко. Той се усвоява от организма за половин час, а обезболяващото му действа продължава до 3 часа.
 

Ефервесцентните таблетки трябва да се разтварят само във вода (не минерална). Действието им се проявява след 10 минути, но е   2 пъти по-кратко.