Субакутна инвазивна белодробна аспергилоза (хронична некротизираща аспергилоза) e форма на заболяването, която има много сходства с хроничната белодробна аспергилоза, но прогресира по-бързо, обикновено за 1-3 месеца. Причината за това е, че засяга хора с известна степен на имуносупресия (например хора, приемащи стероиди). Пациентите с по-тежка имуносупресия (например подложените на химиотерапия или с трансплантиран орган) обикновено развиват по-остро заболяването.


Субакутната инвазивна белодробна аспергилоза показва хроничен, бавно прогресиращ ход, който за разлика от инвазивната аспергилоза не се разпространява в други органи или кръвоносните съдове (ангиоинвазия). При някои засегнати лица може да се развие аспергилом (заплетена маса от гъбични влакна) в кухина, създадена от разрушаването на белодробната тъкан от първоначалната инфекция. Общите симптоми, свързани с тази форма на аспергилоза, включват - висока температура, нощно изпотяване, кашлица, с продукция на храчки, умора, общо усещане за лошо неразположение и нежелана загуба на тегло. Засегнатите пациенти могат също да изкашлят кръв, това може да варира от леко до тежко състояние.


Инвазивната аспергилоза е най-тежката форма на аспергилоза и обикновено засяга хората с отслабена имунна система или такива, които са получили трансплантация на орган. Характеризира се с инфекция, която започва в белите дробове и след това бързо се придвижва чрез кръвообращението, като засяга различни органи на тялото - мозък, бъбреци, сърце и кожа.Специфичните симптоми, свързани с инвазивната аспергилоза, варират в зависимост от системата и органите, които инфекцията е обхванала. Засегнатите пациенти често развиват треска, главоболие, кашлица с кръв (хемоптиза) или храчки, задух и болка в гърдите. Тежки животозастрашаващи усложнения също могат да се развият, включително - шок, делириум, масивно кървене от белите дробове и възпаление на трахеята и бронхите (трахеобронхит), което може да причини запушване на дихателните пътища. Може да настъпи органна недостатъчност (например при черен дроб или бъбреци). Ако инфекцията се разпространи в мозъка, могат да възникнат гърчове, вътречерепно кървене или менингит. Ако е включена централната нервна система, там може да възникне инсулт.


Аспергилозата може да се прояви като изолирана инфекция на отделни области, като ноктите, очите, кожата, синусите или ушните канали. Инфекцията на ушните канали може да причини сърбеж, болка изтичане на течност от ушите. Инфекцията на синусите (алергичен микотичен синузит причинен от аспергилус) може да причини запушен нос, хрема, температура, болки в областта на лицето и главоболие. Може да се образува аспергилом в синусите или инфекцията да се разпространи в други области, включително мозъка (аспергилоза на централната нервна система).


Инфекцията с Aspergillus може да причини възпаление на тънката ципа, която покрива вътрешната повърхност на мускулния слой на сърцето (ендокард), наречено ендокардит. Това състояние възниква, когато сърдечната тъкан е пряко заразена от Aspergillus по време на сърдечна хирургична операция (следоперативна аспергилоза). Инфекция с аспергилоза също се съобщава след стоматологична операция и операция на очите.