Аспергилозата представлява гъбична инфекция, причинена от гъбички от род Aspergillus, които се срещат по цял свят. Идентифицирани са повече от 180 различни видове аспергилус и продължават да бъдат откривани нови видове. Повечето от тези гъбички са безвредни. Въпреки това, някои видове могат да причинят различни заболявания при хората, вариращи от обикновени алергични реакции до животозастрашаваща инвазивна болест. В съвкупност тази група заболявания се обозначава като аспергилоза и е широко разделена на три категории - алергична, хронична и инвазивна.


Има няколко различни форми, включително алергична бронхопулмонална аспергилоза, алергичен микотичен синузит причинен от аспергилус, инвазивна аспергилоза, кожна аспергилоза и хронична белодробна аспергилоза, която също има няколко различни изяви.


Аспергилозата рядко се развива при здрави лица, повечето хора инхалират спори всеки ден без да се проявяват проблеми. Много по-вероятно е да се развие инфекция при лица, които имат основно заболяване като астма, муковисцидоза и предишни белодробни заболявания, или хора, които са приемали кортикостероиди за дълъг период от време, или при лица, които имат отслабена имунна система, включително хора, които имат ниски нива на неутрофили - вид бели кръвни клетки, кото помагат на организма да се бори с инфекциите (неутропения), или лица, които приемат лекарства, потискащи имунната система (имуносупресивни лекарства), като например хора, които са преминали през трансплантация на костен мозък или орган.


 

В повечето случаи аспергилозата се развива, когато податливи на инфекция лица инхалират спори от аспергилус. Аспергилозата не е заразна и не може да се предава от един човек на друг.


Симптомите на аспергилоза варират в зависимост от специфичната форма на наличната инфекция. Обикновено се засягат белите дробове. Аспергилозата може да се прояви като алергична реакция, изолирана находка, засягаща определена област на тялото (например белите дробове, синусите или ушните канали) или като инвазивна инфекция, която се разпространява, като засяга редица тъкани или органи.


Алергична бронхопулмонална аспергилоза обикновено се среща при пациенти с дългогодишна астма или кистозна фиброза. Тя представлява алергична реакция към вдишването на гъбичните спори. Тези спори предизвикват реакция от имунната система на пациента. Първоначалните симптоми наподобяват тези, свързани с алергии и обикновено включват хронични хрипове, задух и общо усещане за неразположение. Може да се появи треска, но не е често срещан симптом.


Алергичната бронхопулмонална аспергилоза може също да причини болка в гърдите, кашлица с отделяне на кръв в храчките (хемоптиза) или слуз и увеличен брой на еознофилите в периферната кръв (еозинофилия).

 

Инфекцията обикновено не се разпространява в други области, но може да доведе до усложнения, когато поставянето на диагнозата се забави или не се лекува. Тези усложнения може да включват - хронично разширяване (дилатация) на бронхите (бронхиектазии) или тежка, упорита астма и загуба на белодробна функция.