Дегенеративните ставни заболявания са чести в поясния (лумбален) отдел на гръбначния стълб, тъй като той поддържа почти половината от телесното тегло. Пожизненият (буквално) натиск върху прешлените и междупрешленните дискове може да доведе до ошипяване, възпаление, схващане и болка в ставите.

 

Водещ фактор е естественият процес на стареене и износване на прешлените, които са костни структури, и най-вече на дисковете и ставните хрущяли, които са мекотъканни образувания. Освен това, редица вторични фактори могат да допринесат значително за развитието и тежкото протичане на артрозата в поясния отдел на гръбнака:


  • Затлъстяване – то най-вече увеличава натиска върху ставите, като по този начин ускорява износването им.
  • Недохранване – белтъчният глад предизвиква изтегляне на белтъци от най-големите депа – мускули и хрущяли. Последните остават отслабени и по-податливи на износване и увреждане.
  • Продължително физическо претоварване – физически интензивният труд също допринася за износването на ставите. Нещо повече, когато той е свързан с вдигане на тежки предмети, ако това се извършва неправилно, т.е. със свит, а не изправен гръб, е застрашена целостта на междупрешленните дискове. Когато се скъса междупрешленен диск и вътрешността му започне да се подава извън него и притисне съседен гръбначномозъчен нерв, се развива заболяването дискова херния.
NEWS_MORE_BOX

 

При болка, слабост, скованост, изтръпване или усещане за гъдел в поясния отдел на гръбнака, седалището или бедрата личният лекар трябва да бъде потърсен за съвет. Ако прегледът и изследванията потвърдят наличието на артроза в междупрешленните стави, той ще започне лечението с консервативни (неинвазивни) средства – аналгетици, противовъзпалителни лекарства, топло-студени компреси, съчетани с подходящ режим на работа и почивка. Докато в повечето случаи лечението с нестероидни противовъзпалителни средства дава най-малкото задоволителни резултати, по-сериозните случаи могат да наложат перорално кортикостероидно лечение. Въпреки че кортикостероидите имат по-висока ефективност, те са втора линия лечение, защото имат много по-сериозни (а и по-многобройни) нежелани лекарствени ефекти.

 

Ако до няколко месеца лечението не даде резултат, а симптоматиката прогресира до състояние, което смущава ежедневните дейности на пациента, лекарят може да препоръча хирургична интервенция. В тези случаи, пациентът трябва да бъде насочен към хирург, който снема подобна анамнеза и провежда щателен физикален преглед, заедно с образни изследвания. Ако прецени за необходимо, хирургът може да назначи и лабораторни изследвания. Във всеки конкретен случай, той преценява дали минимално инвазивната хирургия е уместна или е необходима масирана интервенция.