Съществуват голям брой ставни заболявания, които имат потенциала да засегнат всяка става в тялото. Въпреки това, болестността не е равномерно разпределена, а е съсредоточена в три ставни и две възрастови групи. Най-често засягани са големите стави – коленните, тазобедрените и тези на гръбнака, в две основни възрастови групи – тези на средната и напредналата възраст. Средната възраст най-често страда от автоимунен (ревматоиден артрит), докато напредналата – от дегенеративен, наричан още остеоартрит или артроза.

 

Когато артрозните промени възникнат в гръбначния стълб се развива т.нар. фасетен синдром. Въпреки че основен рисков фактор е естествения процес на стареене и износване на гръбначните стави, развитието на заболяването може да бъде благоприятствано от фактори като затлъстяване, инфекциозни и други заболявания.


 

Умерените дегенеративни промените могат да бъдат напълно безсимптомни или да предизвикват само лек дискомфорт и скованост. Когато ставите са силно увредени, т.е. е налице фасетен синдром, се наблюдават тежки изменения и свързаната с тях симптоматика. Наблюдава се подуване и деформиране на ставите, често с ошипяване. Шиповете притискат гръбначномозъчните нерви, което предизвиква силна, радиираща (разпространяваща се болка). Ставната деформираност ограничава размаха и обема на движенията. В зависимост от това кой е засегнатият отдел на гръбначния стълб, заболяването показва известна вариабилност на симптоматиката и протичането:

  • Шиен (цервикален) отдел – наблюдават се болка, скованост или усещане за гъдел в областта на шията, които могат да се разпространяват към раменете, ръцете и пръстите.
  • Гръден (торакален) отдел – остра или пулсираща болка, която може да се разпространява из гръдния кош или към хълбоците.
  • Поясен (лумбален) отдел – болка, слабост или изтръпване, които могат да се спускат към седалището, бедрата, краката и стъпалата.
NEWS_MORE_BOX

 

Диагнозата се поставя след снемане на подробна анамнеза, провеждане на физикален преглед, лабораторни изследвания, образна диагностика – рентгенография, ядрено-магнитен резонанс и др. При дегенеративни ставни заболявания, диагностиката и лечението могат да бъдат провеждани от личния лекар или ортопед. В случаите на ревматоиден артрит, който е автоимунно заболяване, е най-добре личният лекар да насочи пациента към ревматолог, който да извърши диагностиката и назначи и наблюдава лечението.

 

След уточняване на диагнозата, лекарят може да реши да премине към една или повече от следните алтернативи: противовъзпалителни, обезболяващи лекарства и/или имуносупресори, физикална терапия, масаж, топло-студени компреси и много почивка. Всеки един от тези подходи има своите предимства и недостатъци, показания и противопоказания. Във всеки случай, препоръките на лекаря трябва да бъдат строго съблюдавани. Ако до няколко месеца тези мерки не дадат задоволителни резултати, лекарят може да препоръча преминаване към хирургия. Съществуват редица класически и минимално инвазивни техники, които лекарят ще обсъди с пациента, за да бъде избрано оптималното във всеки конкретен случай решение.