Втора част на поредицата

Лечението при инфекциозните артрити се провежда в лечебно заведение. Налага се покой на ставата и терапия с антибиотици.
 

Клинична картина при постинфекциозните и реактивни артрити: повишаване на температурата, треска. При кръвно изследване – повишаване на левкоцитите и СУЕ.
При реактивните артрити възпалителните изменения се локализират обикновено в ставите на краката и сакроилиачните стави.
Лечението в начален стадий на заболяването включва антибиотици с широк спектър на действие, нестероидни противовъзпалителни средства, в дългосрочен план – кинезитерапия, масаж, физиотерапия, балнолечение. Прогнозата при правилно лечение е благоприятна. Възпалението на ставата може да се излекува напълно. При реактивните артрити са възможни рецидиви и хронично развитие.
   

Алергичен артрит (полиартрит) – проявява се при непоносимост на организма към чужд антиген. Основава се на имунокомплексен механизъм, свързан с образуването на антитела срещу чуждия белтък или лекарствени вещества.
Заболяването се развива веднага след приема на медикамента (обикновено при втория прием) или след 4-12 дни. Обикновено страдат големите стави.
Наблюдава се висока температура, оток на Квинке, обрив, бронхоспазъм, тахикардия, гадене, повръщане и др.
При кръвно изследване се установяват повишени левкоцити, еозинофилия, умерено повишаване на СУЕ (до 20-25 мм/ч). Обикновено клиничните прояви на алергичния полиартрит постепенно изчезват напълно. Диагнозата се поставя на основание на клиничната картина, разпознаване на алергена и бързото преминаване на възпалението на ставите.
При лечението се използват антихистаминови медикаменти, калциев хлорид, рядко кортикостероиди.


Травматичният артрит се развива при нараняване на ставата или насилствено движение над индивидуалните физиологични възможности. Най-често засегнати са коленните, лакътните, раменните и ставите на глезените.
Появява се болка, оток, хематроза. В много тежки случаи се открива кръв в синовиалната течност.
Лечението зависи от локализацията и характера на увреждането на ставите.
 


Псориатичен артрит се среща при около 7 % от болните от псориазис. Засягат се междуфланговите стави на дланите и стъпалата, често с трофични изменения на ноктите.
Едновременно се поразяват всички стави на едни пръст, синкаво оцветяване на кожата над засегнатите стави, наблюдава се остеолитични промени, въвличат се сакроилиачните стави и гръбначния стълб, при кръвен анализ липсва ревматоиден фактор.
Често се среща моно- или олигоартрит на големите ставите, както и полиартрит. При тежката форма на псориатичния артрит засегнати са фалангите на пръстите, наблюдава се силна деформация, при която се скъсява дължината им. 
Лечението е с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, при резистентни и тежки форми на заболяването с имунодепресанти. Показани са инжекции с кортикостероиди, както и прием на витамини, физиотерапия, санатарно-курортно лечение.

 

Четвърта част на поредицата.