Лятото е времето на почивки, море, басейни, хапване на крак, опитване на морски храни и т.н. Дали обаче наред с по-отпуснатото поведение и почивката не дебнат и някои коварни заболявания. Добре са известни най-честите летни стомашно чревни и уро-генитални инфекции. Те, с малки изключения, обикновено започват остро, протичат с известно страдание за болния с или без лечение и отминават без последствия. В някои случаи обаче не се случва точно така.

 

Синдром на Райтер или какво може да свърже чревни или уро-генитални проблеми с възпаление на очите и ставни болки?


В ревматологията често се използва понятието реактивни артрити, към която група заболявания спада и този синдром. Това са състояния, при които ставите се засягат реактивно, като следствие на циркулиращи в оргаизма болестотворни микроорганизми или имунни комплекси. За възникването са отговорни обикновено не само външни фактори, а и генетична предразположеност. В до 80% от болните със синдром на Райтер се установява т.нар HLA-B27 антиген.

 

Обикновено два основни вида инфекции стоят в основата на болестта. Първите са уро-гениталните заболявания пречинени от хламидия (Chlamidia trachomatis). Този микроорганизъм може да причини цистит, уретрит, простатит, ендометрит и други. Най-често човек се заразява по полов път или от плувни басейни. Вторият вид инфекции са чревните, предизвикани от Шигела, Салмонела, Йерсиния, Кампилобактер. Обстойното търсене на тези причинители в кръв, урина, фецес би било незаменим помощник за поставяне на правилната диагноза.

 

Вниманието ни трябва да се заостри, ако около 4 седмици след цистит или чревно разтройство, започнат оплаквания от болки в стави, възпалене на очите и кожно-лигавични промени. Някои състояния обаче преминават с едва забележими симптоми или безсимптомно. До 5 % от всички болни с подобни остри инфекции имат риск от развитие на синдром на Райтер. Заболяването засяга най-често младите хора. Интересна е връзката на синдрома с HIV инфекция. При тези болни синдром на Райтер се наблюдава в около 40%.


Не е напълно изяснен механизъмът на възникване на болестта. Вероятно, имунната система се активира от навлезлия бактериален причинител и организмът реагира отбранително както към него, така и поради сходство в молекулите, и към собствените структури на очите, кожата, ставите. Нарича се антигенна мимикрия и се благоприятства от генния дефект, който съответния човек притежава. В синовиалната мембрана на ставите хламидиите могат да преминат в неактивна (латентна) фаза. Така те са устойчиви на антибиотично лечение, а са непрекъснат източник на имунологично „дразнене“ за организма.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какви симптоми се проявяват при синдром на Райтер?

Ставната болка е почти незаменим симптом на това заболяване. Няколко седмици след епизод на диария или цистит може да се появят болки и подуване на колената и глезените, гръбнака (по-рядко малките стави на ръцете и краката). Често симптомите от възпаление на уретрата продължават да се усещат. Наред с това може да се появи конюнктивит - възпаление на едното или двете очи. Те се зачервяват, парят и сълзят. По кожата и лигавиците се наблюдава обрив и язвички. Обикновено температурата се покачва до 38-39 градуса.

 
Има и непълни форми, при които са проявени само част от симптомите и това забавя поставянето на правилната диагноза. А това е от голямо значение, тъй като освен антибиотични и симптоматични средства се налага прилагане на имуносупресивни лекарства. Обикновено заболяването отминава за няколко месеца с нужното лечение, но често се повтаря отново и отново. Възможно е настъпване на трайни и хронични изменения на ставите и сухожилията, които да не подлежат на обратно развитие.