1. Какво представлява артритът?

С понятието артрит се означава възпалението на една или повече стави в организма. Болката, която е честа при много от формите на артрит, се назовава с думата артралгия.

 


Съществуват над 100 различни форми на артрит, като броят им продължава да расте. Най-често срещаният артрит е остеоартритът, следван по честота от ревматоидния артрит, подаграта, аниколозиращият спондилит (болестта на Бехтерев) и др.

 

2. На какво се дължи появата на артрита?

 

Различните видове артрит имат различна етиология и патогенеза.

 

При остеоартрита, известен още като дегенеративен артрит, водещо е износването на ставите. С напредването на възрастта намалява водното съдържание в тъканите, включително и в хрущялите. Успоредно с това намалява съдържанието на глюкозаминогликани и протеогликани в ставата, които осигуряват лубрикация на костните повърхности, при което ставите и ставните връзки стават по-малко гъвкави и подвижни. Второстепенни фактори, благоприятстващи процеса на ставна дегенерация са вродени или придобити ставни увреждания, затлъстяване, диабет, наличието на други хронични възпалителни заболявания и др.

 

При автоимунния артрит водещо значение за етиологията на болестта има наличието в кръвта на антитела, които взаимодействат със собствените протеини. Това възпалява ставната капсула и я подува с всички последващи клинични симптоми на ревматоидния артрит. Точната причина за развитието на автоимунния процес е неизвестна. Допуска се значението на инфекции, прекарани много преди манифестиране на първите симптоми, при които срещу бактериите се изработват антитела, които могат да взаимодействат със собствените за организма протеини. Освен тази „антигенна мимикрия“ значение имат и множество взаимно свързани и взаимодействащи си наследствени фактори, които в момента са в процес на интензивно изучаване.

 

При подаграта е налице продължително повишаване на нивата на пикочна киселина в организма. Това е най-често обусловено от повишения прием на белтъчини чрез месо, съчетано с понижаване на киселинността на урината. Това силно затруднява екскрецията на пикочната киселина. Когато продукцията й в организма надвиши способностите му да я изхвърля тя започва да кристализира на туфи в ставите и меките тъкани, където предизвиква възпаление.

NEWS_MORE_BOX

 

3. Какви са симптомите на артрита?

 

Както патогенезата, така и клиниката зависи от формата на артрита. Обединяваща черта на всички видове артрит е болката в засегнатите стави.

 

Симптоматиката при остеоартрит варира в широки граници – от неудобство и преходен дискомфорт до трайна инвалидизация. Най-често ставите стават болезнени след продължителна „употреба“ през деня. Те са подути, затоплени и сковани. При силно износване на ставния хрущял, директният допир между повърхността на съседните кости (който не е налице в здравите стави) предизвиква болка и дискомфорт дори и в покой.

 

Хора с остеоартрит в коленните стави могат да изпитват трудности при ходене, които се засилват в хода на ставната дегенерация.

 

Често се наблюдава и ошипяване на малките стави на пръстите.