Артритът е възпалително заболяване на ставите. Болестният процес може да се наблюдава при една или повече стави и е съпроводен от изпитване на болка, артралгия.


Известни са над 120 вида артрит, като числото им непрекъснато расте. В тази група се разглеждат: реактивен артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, системен лупус еритематозус, антифосфолипиден синдром, болест на Стил, подагре, дерматомиозит, синдром на Сьогрен, васкулит, склеродермия, лаймска болест, остеомиелит, остеоартрит, реактивен артрит, болест на Кавазаки, фибромиалгия, еритромелалгия, болест на Рейно, ирит, остеопороза и др.


Причините за  артрит могат да бъдат от износване на хрущялите, както е при остеоартрита,  или скъсване на такъв, до автоимунно заболяване, както е при ревматоидния артрит и системния лупус еритематозус. По-голямата част от артритните заболявания протичат като хронични.


Причини за артрита са нараняване, травма, метаболитни обнормалности, бактериални и вирусни инфекции, неправилно функционираща имунна система.


Артритът е ревматично заболяване, което освен ставите, може да засегне мускулите, връзките, хрущялите и сухожилията, както и други свързани части от тялото. Особеностите на артритните заболявания по отношение на симптомите, лечението, усложненията и прогнозите налагат разделянето им.  


Симптомите на артрита най-общо включват болка и ограничаване на функциите на ставите. При заболяването се наблюдава скованост, оток, зачервяване и повишаване на температурата, силна чувствителност.


При повечето видове артрит, тъй като те са ревматични заболявания, се проявяват симптоми, които не са свързани по директен път със ставите, като повишена температура, подуване на лимфни възли, загуба на тегло, хронична умора, отпадналост. Не са необичайни и оплаквания, които засягат органи като бели дробове, сърце или бъбреци.


Приема се, че около 350 милиона по света страдат от артрит. Хроничните ревматологично - мускулни заболявания засягат повече от 120 милиона евпорейци, което се равнява на около ¼ от населението на контитента.


От артрит страдат както възрастни, така и деца. Над 50% от случаите на заболяване от артрит са при хора над 65 години. По-често страдат жените, около 60 %.


Първата крачка за диагноза на заболяването е лекарският преглед, при който се снема анамнеза и се прави оглед за симптомите. Назначават се изследвания на кръв, урина, при необходимост на синовиална течност от ставата, рентгеново изследване. При всички случаи  трябва да се предвиди серия от посещения при специалиста.


Заболяванията причиняват силен дискомфорт. При контрол им се предотвратяват усложненията, но болката почти постоянно присъства в ежедневието на засегнатите.


С ранната диагноза на заболяването се избягва необратима увреда на организма. Придържането към подходящи програми на физическа активност и почивка, физикална терапия, оперативно лечение се поддържа доброто състояние на организма за дългосрочен период.  

 

NEWS_MORE_BOXЗаболяването изисква постоянно проследяване, грижа за здравето, контрол на състояние от страна на лекар и терапия. Сериозен проблем представлява лечението на болните, тъй като то в повечето случаи е скъпо и труднодостъпно. На година в Европа разходите за ревматологични заболявания наброяват 240 млрд. евро.


Според пациентските организации на хора с артритни заболявания обаче, тази сума би могла да е значително по-ниска, ако правителствата заделят повече средства за модерно лечение, рехабилитация, психологическа и социална помощ на болните преди изпадането им в неработоспособност и инвалидизиране.


По време на заседанието за учредяване АГОРА – обединение на националните организации на пациентите с ревматологични заболявания от Южна Европа, в Малта, участниците се обединяват около становището за изготвяне на общи стратегии, които да променят здравната и социалната система на държавите към по-добро.