По какво се различават артериосклерозата, атеросклерозата и артериолосклерозата?

Артериите са кръвоносни съдове, през които преминава богатата на кислород кръв от сърцето до жизненоважни органи. Артериосклероза, атеросклероза и артериолосклероза са термини, които често се използват взаимозаменяемо, но се отнасят до различни съдови патологии.

 


Артериосклерозата представлява удебеляване, втвърдяване и загуба на еластичност на стените на артериите.

 

Атеросклероза възниква, когато артериите се стесняват поради натрупване на плака, което може да затрудни достъпа на кислород до органите. Атеросклерозата е вид артериосклероза (втвърдяване на артериите), защото натрупването на плака при атеросклероза прави артериите плътни и твърди.

 

Атеросклерозата е най-често срещаният и най-важен модел на артериосклероза, тъй като нейният краен резултат може да доведе до образуване на съсирек в кръвта, който да причини инфаркт или инсулт или заболяване на периферните кръвоносни съдове. Как се случва целият процес не е напълно разбрано, но повечето учени са стигнали до заключението, че той започва, когато вътрешният слой на кръвоносен съд (ендотелът на интимата) бъде наранен.

 

Някои фактори, които причиняват механично увреждане на ендотела, са високият холестерол и триглицериди (вид липиди или мазнини), високо кръвно налягане и тютюна от пушенето на цигари. Хората, които имат необичайно голямо количество холестерол или други липиди в кръвта си, често се лекуват с лекарства за понижаване на липидите, за да предотвратят или забавят процеса на атеросклероза.

 

Артериолосклерозата засяга малките артерии и артериоли (много малки артерии). Това състояние включва удебеляване на съдовите стени, което стеснява лумена на съдовете. Подобно на атеросклерозата в по-големите съдове, процесът на артериолосклероза може да доведе до исхемия или недостатъчен кръвен поток към органите, снабдявани от запушените съдове. Артериолосклерозата най-често се наблюдава при хора, които имат диабет или високо кръвно налягане, въпреки че състоянието също е нормална част от стареенето.

 

Какви са симптомите на атеросклероза и артериосклероза?

Може да бъде трудно да се идентифицират атеросклероза и артериосклероза.

 

Симптоми на атеросклероза

 

В ранните етапи атеросклерозата обикновено не причинява симптоми. Ако са налични симптоми, те обикновено се появяват, когато човек е физически или емоционално стресиран. Това е така, защото тялото се нуждае от повече кислород в тези ситуации. Възможните симптоми на атеросклероза включват:

 • Болка в гърдите (ангина);
 • Студена пот;
 • Световъртеж;
 • Умора;
 • Ускорен пулс;
 • Задух;
 • Гадене;
 • Слабост;
 • Объркване (ако състоянието засяга мозъчната циркулация);
 • Мускулна слабост в краката (поради липса на кръвообращение);
 • Болка в краката или ръцете

Симптоми на артериосклероза

 

Артериосклерозата също не причинява симптоми, особено в ранните етапи. Дори ако прогресира до хипертония, това няма да предизвика симптоми. Единственият начин да бъде разбрано дали човек има хипертония е да измери своето кръвно налягане.

 

Какви са причините за атеросклероза и артериосклероза?

Атеросклерозата и артериосклерозата се причиняват по различни механизми.

 

Причини за атеросклероза

 

Атеросклерозата е свързана с увреждане на ендотелните клетки. Тези клетки изграждат вътрешната обвивка на артериите. Когато това се случи, то води до възпаление и стимулира развитието на плака.

 

Причини за артериосклероза

 

Еластиновите влакна (изградени от протеина еластин) правят артериалните стени еластични и гъвкави. Когато тези влакна са изложени на окислително увреждане, те се разпадат, което намалява структурираното им подреждане. В резултат на това артериалната стена става твърда, причинявайки артериосклероза.

Какви са рисковите фактори за атеросклероза и артериосклероза?

Като цяло, атеросклерозата и артериосклерозата имат различни рискови фактори, но някои от тях се припокриват.

 

Рискови фактори за атеросклероза

 • Стареене;
 • Фамилна анамнеза (история в семейството) за атеросклероза;
 • Високи нива на холестерол в кръвта;
 • Високо кръвно налягане;
 • Тютюнопушене;
 • Висок прием на наситени мазнини;
 • Диабет.

Рискови фактори за артериосклероза

 

Стареенето е основният рисков фактор за артериосклероза. С течение на времето еластиновите влакна естествено губят своята еластичност. Това прави артериите твърди, което потенциално води до артериосклероза. Всъщност след 55-годишна възраст втвърдяването на артериите значително се увеличава. Артериолосклерозата увеличава риска от хипертония, което в крайна сметка води до атеросклероза и други здравословни заболявания.

Как се лекуват атеросклерозата и артериосклерозата?

Лечението на атеросклерозата и артериосклерозата е сходно. То включва предимно навици, свързани с начина на живот, които поддържат здравето и функцията на артериите, като:

 • Поддържане на добра форма. Упражненията повлияват благоприятно ендотелната функция, възпалението и еластичността на артериите. Препоръчително е спортуване от 90 до 150 минути на седмица;
 • Хранене със здравословни за сърцето храни. Необходимо е спазването на здравословна за сърцето диета, богата на мононенаситени мазнини, плодове, зеленчуци и фибри. Освен това е необходимо консумиране на храни с ниско съдържание на сол и наситени мазнини;
 • Спиране на цигарите. Ако пациентът пуши, отказването от цигарите ще помогне за подобряване на здравето и функцията на неговите артерии. Също така е важно избягването на пасивното пушене. Отказването от цигарите често е трудно, но лекарят може да помогне на пациента да създаде план, който работи за него;
 • Ограничаване на алкохола. Ако пациентът консумира алкохол, неговото намаляване може да помогне за подобряване на здравето на съдовете;
 • Контролиране на стреса. Практикуването на управление на стреса подобрява кръвното налягане и здравето на сърцето;
 • Приемане на лекарства с рецепта. Ако атеросклерозата или артериосклерозата водят до висок холестерол или високо кръвно налягане, лекарят може да предпише медикаменти за тези състояния;
 • Пълноценен сън. Сънят е от съществено значение за цялостното физическо здраве. Препоръчително е човек да спи между 7 и 9 часа всяка нощ.

Референции:
1. García-Mateo P, et al. (2020). Effects of resistance training on arterial stiffness in healthy people: A systematic review
2. Heinz A. (2021). Elastic fibers during aging and disease
3. Pahwa R, et al. (2022). Atherosclerosis
4. Prado dos Santos V, et al. Arteriosclerosis, atherosclerosis, arteriolosclerosis, and Monckeberg medial calcific sclerosis: What is the difference?
5. Healthline. What’s the Difference Between Atherosclerosis and Arteriosclerosis?