Дисбаланс в метаболизма на аминокиселината аргинин е свързан с астма и затлъстяване, твърдят американски изследователи. Асоциацията между двете заболявания е особено силна при хора, развили астма на средна възраст.

 

Според Фернандо Холгун - професор по пулмология и алергология в Университета в Питсбърг, потвърждаването на връзката е очаквано. При едни, астмата налага продължително лечение с кортикостероиди, които предизвикват натрупване на излишни мазнини. В други случаи, тежкото затлъстяване от ранна възраст утежнява и дори провокира появата на астмата.


 

Затлъстелите пациенти обикновено имат по-тежки и по-чести епизоди на пристъпи в сравнение с астматиците с нормално телесно тегло. При първите, конвенционалните лекарства са по-малко ефективни.

 

От многото фактори, за които се знае, че повлияват появата и протичането на астмата, екипът на д-р Холгун избира да се съсредоточи върху аминокиселината аргинин. При изследване на кръвни проби от 155 пациенти с астма, половината от тях и със затлъстяване, екипът установява, че пациентите с по-ранна и по-тежка астма – тези със затлъстяване – имат по-ниски плазмени нива на аргинин и негов метаболит, наречен диметиларгини.

NEWS_MORE_BOX

 

В здрави индивиди се наблюдава баланс между аргинина и диметилааргинина, което осигурява нормалната работа на въздушните пътища. В затлъстелите пациенти, обаче, се наблюдава понижение на аргинина, което понижава нивата на произвеждания от него азотен оксид. Азотният оксид разширява и отпуска гладките мускули на кръвоносните съдове и бронхите, при което те се разширяват. Това усилва въздушния обмен между белите дробове и външната среда и между кръвта и белите дробове. Това означава, че понижаването на синтеза му има неблагоприятен ефект върху дихателната функция.

 

Въпреки че аргининът е широко достъпен под формата на хранителни добавки, в тялото той се метаболизира много бързо, което силно намалява приложимостта му като терапевтично средство. Според д-р Холгун, по-добър ефект може да се очаква от веществото цитрулин, което усилва синтеза на аргинин в организма. Той и екипът му планират да започнат малко пилотно проучване върху цитрулина през следващите няколко месеца.

 

Настоящото проучване е публикувано онлайн в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine