Лечението срещу херпес може да забави необходимостта от прием на лекарства срещу ХИВ вируса при пациенти с двете инфекции.
Изследването е на екип медици от Университета Вашингтон, Сиатъл и включва  проучване на 3300 заразени с ХИВ. Заключението на учените е, че  ацикловирът намалява прогресирането на ХИВ инфекцията в организма с 16 %, пише The Lancet.
 

Според лекарите лечението с ацикловир е евтино и достъпно решение да се запази по-доброто здравословно състояние на заразените с ХИВ вируса за по-продължително време. Експертите държат да отбележат, че лекарството не редуцира нивата на ХИВ-вируса в организма, нито има свойството да спира заразяването с вируса при контакт с носител.
 

 


Проучването включва пациенти с ХИВ-1, което е най-често срещаният тип на инфекция с коварния вирус. Повечето инфектирани с  ХИВ-1 са носители и на херпес симплекс вируса от втори тип (генитален херпес). Включените в наблюдението взимат два пъти дневно ацикловир. Следени са в продължение на 2 години.


И предишни изследвания показват, че когато се постигне подтискане на херпесния вирус нивата на ХИВ-вируса в организма не нарастват, без да е ясно дали с това се подтиска развитието на болестта.


Медиците подчертават, че лечението при ХИВ с медикаменти срещу ретровируси има по-добър ефект срещу прогресирането на ХИВ-заболяването, отколкото с ацикловир. Но противохерпесните препарати биха могли да се използват за поддържането на по-доброто състояние като допълнителна терапия при пациентите, които нямат индикации за антиретровирусна терапия.