Протолитичен ензим, намиращ се в устната кухина, е отговорен за появата на кариес и проблеми със зъбите, твърди изследователят д-р Брайт Баук Дикстра от университета в Грьонинген, Холандия. Ензимът разрушава слоевете с по-високо белтъчно съдържание, отслабвайки защитата на зъба.


Целта на изследователския екип е да неутрализират и блокират действието на ензима с цел предотвратяване на кариозните процеси в устната кухина.

 

 


Бактериите в устната кухина и храносмилателния тракт произвеждат ензим, като използват захари (глюкоза, фруктоза, нишесте). Благодарение на него се образува подобна на лепило смес в устата. Сместа е богата на бактерии, които превръщат захарите в киселина. Отделената от бактериите киселина възпрепятства буферния ефект на слюнката и води до образуване на зъбна плака, а в последствие и на кариеси, твърдят холандските учени.

 

 

Д-р Дикстра и колегите му са убедени, че за период от една до две години ще успеят да създадат анти-ензим, който да се добавя в пастата за зъби, дъвки или бонбони.

 

Благодарение на този ензим, смятат от научния екип, в бъдеще няма да ни се налагат болезнените процедури в зъболекарския кабинет.