Аноректалните (перианални) абсцеси представляват гнойни колекции в тъканите около ануса. Когато абсцесът се отвори към кожата или лигавицата на ректума се образува фистула. Тя може да бъде и комуникация между ректума и кожата.

 

От какво се причинява?


Абсцесите могат да възникнат на базата на някакво друго заболяване – диабет, хеморагичен улцерозен колит, болест на Крон, усложнения от хемороиди, продължителна употреба на кортикостероиди и други. Гнойното възпаление протича в 2 стадия: остър парапроктит и хронично протичащ парапроктит с фистулизиране. В зависимост от анатомичното си разположение аноректалният абсцес се дели на четири вида:

  • Супралеваторен – дава неясни оплаквания и неопределена болка в таза;
  • Интерсфинктерен;
  • Ишиоректален;
  • Перианален – най-чест и се характеризира с пулсираща болка в областта на ануса, където може да се напипа и подутина.

Какви са симптомите?

Остра засилваща се болка при сядане и движение, при напъване,дефекация и при кашлица и подуване в областта на ануса. Обща и локално повишена температура, отпадналост и цялостен дискомфорт на организма, придружени с втрисане. Болката е упорита за разлика от болката при фисура. Много често се появява гноевидна секреция, особено при спукване на абсцес. При дълбоките абсцеси общите симптоми доминират над локалните.

 

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата най-често се поставя на базата на клиничната картина - силно болезнена подутина, с възможно увеличени ингвинални (слабинни) лимфни възли. При някои усложнени случаи се налага преглед под упойка. При ректално туширане има болезненост, а при директна палпация е налице симптомът на флуктуацията. Ректоскопията е ценен диагностичен метод при дълбоките аноректални абсцеси, при които може да се установи болезнен инфилтрат. Образни и инвазивни изследвания като компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс са подпомагащи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

С какво може да се обърка?

Състоянието трябва да се разграничава от хемороиди и възпалена надлежаща лигавица, Дъгласов абсцес, гноен параметрит и аднексит, гноен простатит. Трябва да се изключат също така кондиломи, кожни папили, ректален пролапс, венерически заболявания, злокачествени и доброкачествени тумори в областта.

 

Как се лекува?

Успешното лечение зависи от ранната диагноза и адекватното хирургично лечение като единственото възможно при аналния абсцес, в съчетание с антибиотично приложение. Целта на операцията е  широко отваряне, почистване и дрениране на абсцесната кухина. Обикновено анестезията е венозна и пациентът спи, и няма неприятни спомени и болки. Пациентите обикновено се изписват в рамките на първите 24 часа, ако няма допълнителни усложнения, за които е необходимо лекарско наблюдение. При тежките забавени случаи се налага болнично лечение.

 

Профилактика

Профилактиката се характеризира с активни упражнения, подобряване на кръвообращението, укрепване на местната устойчивост спрямо болести, за да се предотвратят инфекции. Спазване и поддържане на висока лична хигиена, профилактика на запека и предпазване от травми.