Предходна тема - парафарингеален абсцес

 

Ангината е остро инфекциозно заболяване, при което се наблюдава локално възпаление на лимфоидната тъкан на различни отдели при лимфоидния пръстен в гърлото.

Етиологичните фактори най-често, в 50-80 % от случаите, са b-хемолитични стрептококи от група А, както и златист стафилокок, аденовируси.

Причинителят се предава по въздушно-капков път и чрез храна. Често е автоинфекция от микроорганизми, намиращи се в лигавицата на устната  кухина, които са част от нейната микрофлора.

Ангината възниква епизодично, като автоинфекция при влошаване на условията на вътрешната среда – локално или общо простудяване и като изостряне на хроничен тонзилит. 


Ангините се разделят на вулгарни (банални) и атипични. При баналните ангини е характерно наличието на четири общи признака:


  • изразена симптоматика за обща интоксикация на организма,
  • патологични изменения на сливиците,
  • продължителност на процеса не повече от 7 дни,
  • бактериална или вирусна инфекция като първичен фактор.


Вулгарни (банални ангини)
Има няколко форми на банална ангина.
Катаралната ангина се среща относително рядко. Заболяването започва остро, появява се горене, дразнене, лека болка при преглъщане.
Наблюдава се уголемяване на сливиците, на места те са покрити със слузесто-гноен секрет.
Езикът е сух и обложен. Местните лимфни възли са леко увеличени.

Фоликуларната ангина започва остро – с повишаване на температурата на тялото до 38-39 градуса. Налична е силна болка в гърлото, която е по-осезаема при преглъщане. Изразени са симптомите на обща интоксикация на организма – главоболие, понякога болка в кръста, втрисане, обща слабост.
Местните лимфни възли са увеличени и болезнени.

Лакуларната ангина протича по-тежко. На повърхността на сливиците се виждат налепи, които могат лесно да се отстранят с шпатула. Налепите са и на двете сливици.
Симптомите на обща интоксикация на организма са по-изразени.

 
Лечението
В първите дни на заболяването се спазва постелен режим. Назначават се  медикаменти за обща и локална терапия. Хоспитализация се налага само при тежки и неизяснени случаи.

Храната е мека, питателна, недразнеща. Доброто  хранене е важно за по-бързата дезинтоксикация и съответно оздравяване на организма.

Налага се комплексен подход при назначаване на медикаментите. Основно е лечението с антибиотици, прилагат се такива с широк спектър на действие – полусинтетични пеницилини, макролиди, цефалоспорини. Курсът на прием е 5 дни.

Антихистаминови препарати се дават, за да спадне отокът, който продуцира болковата симптоматика.

При изразена интоксикация е необходимо да се следи състоянието на сърдечно-съдовата и дихателната система.
 

За локално приложение се изписват препарати, които подтискат местното възпаление, обезболяват и имат антисептично действие. Тези средства могат да бъдат и във вид на спрей.

 

Следваща тема - други видове ангина