Аневризмата представлява разширение на просвета на кръвоносния съд. Не е често срещано, но и не е и абсолютна рядкост. Може да е вродена или да се развие в хода на живота с по-бърз или по-бавен темп. Аневризми се наблюдават в различни кръвоносни съдове, но най-чести и значими са тези на аортата. Могат да настъпят и спонтанно, но обикновено са следствие на друг здравословен проблем. Това са атеросклерозата, възпалението на аортата (аортит), както и някои генетични и автоимунни заболявания.
 
Появата или нарастването на аортната аневризма се благоприятства от съпътстваща артериална хипертония. Самото заболяване може дълго време да остане безсимптомно, особено ако не нараства. Дори понякога се открива случайно при други изследвания или чак по време на аутопсия. Повечето пъти обаче болният има някои дискретни неспецифични оплаквания, които дълго време могат да имитират други заболявания. При острото нарастване или евентуално спукване (руптура) симптомите са силни, но и тогава диагнозата може да се постави трудно.
 

Какви симптоми има при аортна аневризма?

 
В голям процент от случаите самата аневризма става източник на тромби поради особеното завихряне на кръвта в зоната. Те могат да достигнат до периферни органи във вид на емболи и да предизвикат запушвания. Такива са тромбозите на крайниците, микроинсултите в мозъка, каквито обаче има и при редица болести на кръвосъсирването, при ракови заболявания и т.н. Дори без настъпила емболия може да се наблюдава намалено уросяване на мозъка поради притискане от аневризмалния сак на някои кръвоносни съдове.
 
Гръдната аортна аневризма може да бъде придружена от хронична болки и тежест. При остро нарастване или руптура придобива непоносима сила. Болката имитира тази при стенокардия, инфаркт на миокарда, белодробна емболия. Може да се усеща по предната гръдна повърхност или в гърба, като тогава имитира неврологичен или ставно-мускулен проблем. 
 
Аневризмалният сак може да достигне големи размери и да притисне съседни структури в гръдния кош, от които да дойдат оплаквания. При засягане на бронх или трахеята се наблюдават дихателни смущения. Когато се притиснат вени се наблюдава венозен застой. Притискането на хранопровода съответно е придружено от нарушено преглъщане. Може да има и съвсем нетипични симптоми - например загуба на гласа или пресипналост при притискане на ларингеалния нерв.
 

Аневризмата на коремната аорта нараства в по-големи размери преди да даде оплаквания

В над 60% може никога да няма симптоми за нейното наличие. Такива обаче могат да се появят и дълго време на заблуждават и пациента и лекаря, че става въпрос за друго заболяване. Болните имат тежест и леки болки в корема. Такива се усещат понякога и в гърба и кръста. 
 
В тези случаи мислите се насочват към стомашен или чревен проблем въпреки, че оплакванията не са свързани пряко с процеса на хранене. Те нямат зависимост и от движението и позата на болния, въпреки това може да заблудят за опорно-ставен дефект. Болките най-често са постоянни. Често са свързани с усещане на пулсации в корема, които могат дори да се видят с просто око по коремната стена в легнало положение. При натиск в зоната може да се усеща също и болка. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
От коремната аорта е възможно да водят началото си тромботични емболи, които да достигат бъбреците, далака, долните крайници. В такива случаи се наблюдават периферно нарушение в кръвообращението с цианоза на пръстите или подбедриците. Типичен симптом е т.нар ливедо ретикуларис (мрежовидно прошарване на кожата на тялото). Особено опасни са тромбите към бъбреците, водещи до бъбречна недостатъчност, артериална хипертония с бъбречна генеза и т.н. 
 
Подобно на гръдната аневризма и коремната може остро да нарастне и да руптурира. Тогава болката става остра, режеща, дори обхваща цялата долна половина на тялото. Аневризмалната руптура е животозастрашаващо състяние, свързано с настъпване на остър срив на артериалното налягане, хеморагичен шок, излив на голямо количество кръв в гръдната или коремната кухина, в друг орган или съд. Може да имитира остра недостатъчност на сърдечна, дихателна, стомашно-чревна система поради всякакви други причини. Своевременните образни изследваания и щателен преглед насочват към диагнозата.