При възрастните най-честите причини за анафилаксия са храни, лекарства и ухапвания от насекоми. Възможно е човек да бъде изложен на риск от анафилаксия, ако има алергия към някои лекарства, като аспирин, пеницилин или друг антибиотик.


Какви видове анафилаксия съществуват?

Анафилаксията представлява широк термин, с който се описва алергична реакция от бърз тип, който се характеризира със съкращение на гладката мускулатура, разширение на кръвоносните съдове, зачервяване, сърбеж, оток и шоково състояние. Анафилаксията може да бъде разделена на различни видове. Различните класификации се основават на това как се появяват симптомите и реакциите.Унифазна реакция


Унифазната (еднофазна) реакция е най-често срещаният вид анафилаксия. Началото на реакцията протича много бързо, като симптомите достигат своя пик около 30 минути след излагане на алерген. Смята се, че 80 до 90 процента от всички случаи на анафилаксия са свързани с еднофазна реакция.


Бифазна реакция


Бифазната (двуфазна) реакция настъпва след първия пристъп на анафилаксия, обикновено между 1 до 72 часа след първоначалния епизод, но най-често се случва в рамките на 8 до 10 часа след появата на първата реакция.


Протрахирана реакция


Това е най-дългият вид реакция. При тази реакция симптомите на анафилаксия са продължителни и са трудни за лечение, понякога продължават 24 часа или повече, без да отминават напълно. При протрахираната реакция е възможно да възникне постоянно ниско кръвно налягане, като може да се наложи продължителна хоспитализация.


Какви са усложненията от анафилаксията?

Ако не бъде лекувана, анафилаксията може да доведе до анафилактичен шок. Това е опасно състояние, при което кръвното налягане пада, а дихателните пътища се стесняват и отичат, ограничавайки дишането. Сърцето също може да спре по време на шок поради нарушен кръвен поток.


В най-тежките случаи анафилаксията може да причини смърт. Навременното лечение с епинефрин може да предотврати животозастрашаващите реакции на анафилаксията.


Каква е прогнозата при анафилаксия?

Прогнозата при анафилаксия е добра, когато бъдат взети незабавно мерки за лечение. Навременното забелязване на признаците на анафилаксия е ключово за предотвратяване на усложненията. Анафилаксията може да се доведе до фатален край, ако не бъде лекувана.


При наличие на тежки алергии, винаги трябва да бъде държан наблизо автоинжектор на адреналин (епинефрин) в случай на експозиция на алерген и анафилаксия. Консултирането с алерголог също може да помогне при състоянието.


Необходимо е избягването на известни алергени, когато е възможно. Освен това е препоръчително консултирането с лекар при подозрения за чувствителност към други недиагностицирани алергени.


Библиография:
American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. Allergic reaction definition
American College of Allergy, Asthma, and Immunology. Anaphylaxis
National Center for Biotechnology Information. Ellis AK, et al. Diagnosis and management of anaphylaxis