Изследователи от Университета в Индиана, съсредоточиха вниманието си върху 6 мита, свързани със зимния сезон и коледните празници. Те направиха и някои проучвания, за да проверят достоверността на тези твърдения.

Сред тях са дали храненето през късните часове води до трупане на излишни килограми, дали въглехидратите правят децата свръхактивни, дали губим най-много топлина през главата си, както и нараства ли честотата на самоубийствата през коледните празници, отровни ли са коледните звезди и има ли полза от лековете за махмурлука?

Наблюденията им обаче не потвърждават това. Консумацията на захар-съдържащи напитки не променя поведението на децата, липсата на шапка в студените месеци ще доведе до отнемане на топлина от тялото също толкова и ако не носим панталон, за лицата, които се хранят вечер обикновено е налице прехранване и през деня, откъдето идват и излишните килограми. Няма и статистически данни за увеличение честотата на самоубийствата по празниците, макар и те да са труден период за лица загубили близък, самотни и т.н. Изследванията относно токсичността на коледната звезда са отрицателни, а мерките, които масово се препоръчват за махмурлука обикновено не работят.