Амблиопията, позната още под наименованието „мързеливо око” , представлява състояние на намалено зрение, най-често засягащо едното око, което не подлежи на корекция с очила или контактни лещи и не се дължи на определено очно заболяване. В основата си, амблиопията представлява неврологично заболяване, при което мозъкът по една или друга причина не може да възприеме образа, уловен от амблиопичното или „мързеливо”око. Макар по-често да е засегнато само едното око, намаление на зрението може да се наблюдава и в двете очи. Установено е, че около 3% от децата под 6-годишна възраст страдат от някаква форма на амблиопия.

 

Амблиопията е резултат от нарушение в развитието на мозъка. Определени мозъчни участъци, които участват в процесите на зрителната обработка и възприятие, не функционират правилно, което може да доведе до нарушение във възприемането на движенията, на дълбочината на обектите или на техни финни детайли. Амблиопията представлява най-често срещаният неврологичен дефект на зрението при деца и възрастни, засягащ около 1-3% от хората по света.


 

Практически всяко нещо, което оказва влияние на ясното, безпрепятствено зрение на двете очи по време на т.нар. критични периоди на развитие на зрението и съответните мозъчни зони (от раждането до 6 годишна възраст) може да доведе до поява на „мързеливо око”. В допълнение, липсата на едновременна употреба на двете очи (т.нар. бинокулярно зрение) може да доведе до потискане, инхибиция на съответния мозъчен участък. В някои случаи, тази инхибиция може да стане причина за намаляване на зрението в замъгленото око, което да не може да се коригира с помощта на очила, лещи или лазерна операция. Важно е да се отбележи отново, че амблиопията е неврологично състояние и загубата на зрението се дължи на ниво мозъчни структури. Настоящи проучвания показват, че мозъкът може да се променя, развива и възстановява на всяка възраст с помощта на съответната професионална, физическа и визуална терапия.

 

Причини

 

Честото потискане (бликоране или игнориране) на образа на едното око от мозъка може да доведе до развитие на амблиопия. Следните състояние могат да са причината:

  • Страбизъм – когато двете очи не са насочени еднакво към съответния зрителен обект, мозъкът потиска – блокира, игнорира едното око, за да избегне объркване и/или поява на двойно виждане. Това става причина за поява на амбиопия в засегнатото, „блокирано” око. Този тип мързеливо око се диагностицира лесно. Страбизмът се изявява в постоянно завъртане на окото в определен посока, най-често навътре или прекръстосване на очите;
  • Анизометропична амблиопия – когато двете очи имат значителна разлика в зрителното възприемане, съответно рефрактерната си способност. Отнася се за всички случаи –астигматизъм, късогледство, далекогледство и т.н. В тези случаи, мозъкът възприема два несъответстващи се образа и се опитва да игнорира единия от тях. Този тип амблиопия по-трудно се диагностицира, тъй като не е ясно видима, както при страбизма, и може да остане неразпозната до късна възраст;
  • Рефракторна амблиопия (тип анизометропична амблиопия) – когато едното око вижда ясно, а другото е със замъглено виждане, мозъкът потиска окото, което е с неясното виждане;

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Недостатъчност на конвергенцията – това състояние може да доведе до потискане на зрението в едното око, но тъй като супресията не е постоянна ( а само при поглед наблизо), а също и може да се редуват очите, чийто образ бива потиснат от мозъка, състоянието рядко води до настъпване на същинска амблиопия.

Сред най-честите причини за поява на амблиопия са наличието на страбизъм (най-често конвергентен), анизометропия, както и физическо блокиране на ясното зрение на окото поради катаракта, травма, спадане на клепача, запушен слъзен канал. Други, по-рядко срещани, причини са някои вродени аномалии, както и дефицита на витамин А.