Като токсична субстанция алкохолът се обезврежда в черния дроб. Там се наблюдават и първите трайни вредни ефекти от хроничната злоупотреба с алкохол.

 

Рискът за чернодробно увреждане се увеличава при редовна ежедневна консумация по-висока от 10-14 грама чист етанол. За онагледяване на количеството алкохол в различните напитки се въвежда т.нар. алкохолна единица. Една единица представлява 10 грама алкохол и се съдържа в 30 мл концентрат (уиски), 100 мл вино или 200 мл бира. Следователно, всяка алкохолна напитка в количества над посочените попада извън нормата и има потенциал да предизвика чернодробно увреждане при хронична злоупотреба.


 

Други рискови фактори са непрекъснатото приемане на алкохол, ниското качество на напитките, недохранване, женски пол, хроничен хепатит, генетични вариации или дефекти в ензимните системи на черния дроб. Комбинацията от тези фактори определя скоростта на развитие на чернодробно увреждане при хронична злоупотреба с етанол.

 

Отлагането на масти в чернодробните клетки е най-честата патологична промяна в този орган. Нарича се стеатоза и се наблюдава при диабет, затлъстяване и алкохолно увреждане на черния дроб. Етанолът разстройва ензимните системи на чернодробните клетки и предизвиква повишено образуване на масти, както и намаленото им окисление и елиминиране от клетките.

 

Стеатозният черен дроб е увеличен и твърд. За поставянето на диагнозата е достатъчно провеждането на ехография. Наблюдава се т.нар. "блестящ" черен дроб. Спирането на употребата на алкохол и приемът на витамини от група В водят до изчезване на мастните отлагания за няколко седмици.

 

Ако алкохолната консумация не бъде преустановена, следващата стъпка в процеса на увреждане на черния дроб е алкохолният хепатит. Състоянието се характеризира с деструкция на част от чернодробните клетки и отключване на възпалителен процес в органа. Алкохолният хепатит може да настъпи остро с прояви на чернодробна недостатъчност. Болните са в тежко общо състояние, фебрилни, иктерични. Черният дроб е увеличен и болезнен.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Острият алкохолен хепатит настъпва след запой, но може да бъде провокиран и от инфекциозен процес или повишен прием на хепатотоксични лекарства (парацетамол). Лечението е в болнична обстановка.

 

Крайната фаза на алкохолното чернодробно увреждане е цирозата. Цироза възниква при 25% от алкохолиците. Лечението на алкохолната цироза и на нейните усложнения продължава цял живот.

 

Продължителната употреба на етанол над препоръчителните количества води до постепенно унищожаване на черния дроб. Първоначално в него се натрупват мазнини, в последствие клетките се разрушават и стартира възпалителен процес. Най-накрая чернодробната тъкан се заменя с нефункционална фиброзна. Развива се цироза, която е необратима.

 

Струва ли си за мимолетно бягство в измислен свят на безгрижие и веселие да се загуби здравето?