Панкреасът е около 15 см дълъг и тежи около 100 гр. Дневно жлезата отделя до 2 литра сок, който съдържа храносмилателни ензими (трипсин, амилиза, липаза). Ензимите са в неактивно състояние и стават активни, едва когато попаднат в дванадесетопръстника. От панкреаса се отделят също така и важни хормони като инсулин, понижаващ кръвната захар и глюкагон, повишаващ глюкозата в кръвта.

 

Възпалението на задстомашната жлеза се нарича панкреатит. Той може да бъде остър и хроничен. Възпалението на панкреаса увлича и други органи като бели дробове, бъбреци, сърце, черва и може да бъде животозастрашаващо.


 

Една от най-честите причини за остър панкреатит е заболяване на жлъчните пътища. Това е така поради факта, че жлъчният канал се влива заедно с панкреасния канал в дванадесетопръстника и лесно патологичен процес в единия канал може да увлече и другия. Когато има камък на мястото на сливането на общия жлъчен канал и панкреасния канал, се създава високо налягане и това води до връщане на панкреасен сок в задстомашната жлеза.

 

Нормално ензимите, отделяни от панкреаса са в неактивно състояние, за да се избегне самосмилането на жлезата. Когато обаче има камък, който затруднява изливането на панкреасния сок в дванадесетопръстника, се стига до това вътрежлезно активиране на ензимите и започва възпалителен процес в панкреаса.

 

Друга много важна причина за остър панкреатит е приемът на алкохол. Ежедневната консумация на етилови напитки повишава риска от това заболяване. Други, по-рядко срещани причини за панкреатит са: някои медикаменти (антибиотици, диуретици, бета-блокери, обезболяващи и др.), метаболитни нарушения, хиперфункция на паращитовидните жлези, вирусни инфекции и др. При част от засегнатите причината за болестта може да остане неизвестна.

 

Един от най-характерните и задължителни симптоми е болката, която се усеща в горната част на корема. При около 50% от болните тя се разпространява към гърба. Рядко може да възникне в долната част на коремната област. Когато панкреатитът е причинен от жлъчни камъни, болката възниква внезапно и се усилва до минути. А когато болката е резултат от алкохолизъм, тя достига своя пик за дни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Други симптоми са гаденето, повръщането, подуване на корема, температурата. Коремната стена е напрегната, но не и твърда. Възможно е да се развие жълтеница, при която урината става тъмна, фекалиите изсветляват, а кожата придобива жълтеникав отенък. Увреждането на панкреаса може да предизвика активирането на ензими и токсини, които могат да увредят органи извън коремната кухина - бели дробове, бъбреци.

 

При некротизиращия панкреатит е възможно да се стигне до шоково състояние. Друго сериозно усложнение е развитието на инфекция на фона на възпаления панкреас. Когато състоянието на пациента не се подобрява, а напротив се влошава (повишаване на температурата, увеличаване на левкоцитите и др.), се подозира наслагване на инфекция, която може сериозно за увреди състоянието на болния.

 

Ензими, течност и тъканен детрит могат да образуват т.нар. псевдокиста около панкреаса. В повечето случаи тя сама се резорбира, но е възможно да се инфектира или да продължи да расте, което налага нейното дрениране.

 

Лечението на острия панкреатит се провежда в болнично заведение, като се дават обезболяващи медикаменти и се спира храненето. Тези мерки се предприемат, за да може жлезата да си почине и да не трябва да отделя панкреасни ензими, които биха влошили състоянието. Течности се вливат венозно.

 

Ако панкреатитът е в лека степен, състоянието бързо се подобрява. Но ако болестта е в тежка фаза, се налага прецизен контрол на жизнените показатели, интравенозно хранене, както и през назогастрална сонда. Предписват се още хистаминови блокери или блокери на протонната помпа. Ако има насложена инфекция, се назначават антибиотици.