Ежедневно всеки прибягва до използването на крем, душ-гел, шампоан и дезедорант... Повечето от тези продукти съдържат както консервиращи, таки и ароматизиращи и оцветяващи вещества. Козметичната алергия представлява алергична реакция, която е предизвикана от определена съставка на козметичния продукт. Симптомите варират от главоболие до обрив по кожата. Тъй като оплакванията, съпровождащи козметичната алергия, възникват обикновено часове след контакта, алергичната реакция се определя като късен тип реакция на свръхчувствителност.
 

1. Какво е козметична алергия?

Този вид алергия възниква, когато имунната система на засегнатия човек реагира на определена химична субстанция в козметичен продукт, който е използвал. В случая става въпрос за контактна алергия, което означава, че алергичната реакция се проявява само, когато е имало директен контакт между определената субстанция и кожата. Козметичната алергия много наподобява слънчево изгаряне или дерматит.
 


2. Каква е причината за козметична алергия?

Най-често се касае за ароматизиращи или консервиращи вещества както и УВ-филтри, които отключват реакция на свръхчувствителност. Доказано е, че един от най-силните алергени сред ароматизиращите съставки в козметичните продукти, това е дъбовият мъх, който се отбелязва в листовките като Evernia pruastri extract. Други съставки, които могат да провокира здравословни проблеми, се явяват дървесният мъх - Evernia furfuracea extract, Isoeugnol и Cinnamal. Много от водещите специалисти в областта на дерматологията смятат, че мъховете трябва да бъдат забранени за използване от производителите на козметика. Останалите вещества, които могат да причинят контактна алергия са:

NEWS_MORE_BOX

 

  • никелов сулфат;
  • кобалтов хлорид;
  • калиев хромат;
  • терпентин;
  • n- Phenyldiamin.


На коя точно химическа съставка реагира даден човек, може да се определи само чрез специализиран тест за установяване на алергия.


Оказва се, че опасността от развитие на козметична алергия е сравнително малка - едва 0,1%. Проблемът идва от там, че на фона на масовото използване на козметични продукти, реално броят на хората с козметична алергия не е за подценяване.
 

3. Какви са симптомите на козметичната алергия?

На първо място симптомите са свързани с кожни изменения. Алергичната реакция се проявява по лицето, ръцете или места по кожната повърхност, които са имали контакт с алергена. Появява се оток и зачервяване. Често реакцията настъпва след няколко часа или дори до 3 дни след използването на дадения козметичен продукт. Това е и причината специалистите да изпитват затруднения в точното установяване на алергена. Главоболие и сърбеж са други симптоми, които могат да настъпят вследствие реакция на свръхчувствителност. Ако засегнатият човек има вече диагностицирана друга алергия, вероятността да се развие по-тежка алергична реакция в случая е повишена. След прекратяване използването на козметичния продукт обривът изчезва след кратко време.
 

4. Какво е лечнието на козметичната алергия?

Единственият начин за установяване на точния причинител на алергия е тест, който се извършва от специалист алерголог. Когато разберем коя субстанция или субстанции предизвикват алергична реакция е от съществено значение да избягваме всички продукти, които включват в състава си даденото вещество. Локално приложение на кортикостероиди, както и приемът на антихистаминови препарати облекчават състоянието. Те обаче трябва да се използват само след преглед от специалист. Не предприемайте самолечение!


Важно: Ако се докаже алергия към дадена субстанция, трябва да четем винаги съдържанието на продуктите, които купуваме!